Veel hondeneigenaren liggen niet compleet op één lijn met hun hond, ze zien niet hoe zij zelf het gedrag van de hond creëren en kunnen dus niet hun hond positief beïnvloeden. Hoe kan dit? Wat kan je hieraan doen? Wat betekent dit voor de hond en waarom kun jij zoveel van jouw hond leren?

Elke hondeneigenaar is ooit eens tegen het punt aangelopen dat de hond niet doet wat jij vraagt en jij niet a la de minute een oplossing paraat hebt om dit probleem te verhelpen. Hierbij spelen veel verschillende factoren een rol, die terug te koppelen zijn naar de begeleider.

Voorbeeld één

Laatst zag ik een man met een klein hondje welke los liep. Hij wilde dat de hond kwam maar de hond reageerde niet direct op zijn commando. De man raakte gefrustreerd en verhief zijn stem. “Kom hier!” zei hij dwingend met een boze ondertoon. Zijn hond verstijfde van angst en stond stil. “Kom hier!” zei de man nogmaals, dit keer nog bozer. De hond liep aarzelend en krampachtig naar zijn baasje. Eenmaal bij zijn baasje aangekomen kreeg de hond een tik op zijn hoofd.

Welke wisselwerking zien we hier?

  • Negatieve energie van de eigenaar naar de hond
  • Overmatig gebruik van vocale aansturing
  • Onterecht corrigeren van goed gedrag

Wat betekent dit voor de hond?

  • De hond bouwt stress en onzekerheid op in plaats van rust en zelfvertrouwen
  • Zij krijgt geen duidelijkheid over welk gedrag gewenst is
  • Ze krijgt een verstoorde band met de eigenaar
  • De hond bouwt frustratie op

Wat betekent dit voor de eigenaar?

  • De eigenaar creëert afstand tussen zichzelf en de hond
  • De hond zal steeds minder geneigd zijn te volgen waardoor de eigenaar meer frustratie opbouwt
  • De eigenaar beleeft steeds minder plezier in het samenwerken met zijn hond

Voorbeeld twee

Een man liep met zijn hond aangelijnd. De hond liep voor de eigenaar, onzeker en gestrest. De man zei “hij volgt netjes hoor!” maar zodra de hond een geur op zou pikken of een andere hond opmerkt is de aandacht weg.

Welke wisselwerking zien we hier?

  • De hond draagt teveel verantwoordelijkheid
  • Hond leidt de wandeling
  • Eigenaar volgt de hond

Wat betekent dit voor de hond?

  • De overdosis verantwoordelijkheid creëert stress en onzekerheid
  • De hond leert niet ontspannen wandelen
  • De hond raakt sneller geprikkeld

Wat betekent dit voor de eigenaar?

  • Een hond die trekt aan de lijn bij prikkels
  • Eventuele gevaarlijke situaties omdat de hond zelf richting bepaalt
  • Bij afleiding de aandacht van de hond moeilijker op kunnen eisen

Jouw hond positief beïnvloeden

De hond reageert altijd op jou. Jouw energie en lichaamstaal zijn de meest bepalende factoren in het gedrag van jouw viervoeter. Daarom is het zo belangrijk jezelf hier ten alle tijden bewust van te zijn. Door zelfreflectie toe te passen leer jij de hond en jezelf beter kennen, in mijn optiek is dat een win/win situatie voor beiden. Onthoud dat honden jouw beste leermeesters zijn, zelfs na jaren valt er nog elke dag iets nieuws te leren!

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van hun hond omdat ze problemen hebben met het interpreteren van de lichaamstaal. Als jij daarom jouw hond niet goed kunt lezen, dan kan jij je hond niet goed begeleiden en zo wordt het lastig om jouw hond positief te beïnvloeden.

Honden als onze spiegels

Als iemand een slechte ervaring met zijn hond heeft gehad, gebeurt het weleens dat die ervaring niet goed verwerkt wordt. Het kan zijn dat de eigenaar van de hond niet meer reageert als voorheen, hij of zij is bang geworden, of ongerust en dit merkt de hond onmiddellijk op. Meestal wordt dit veroorzaakt door een gedachtepatroon, gebaseerd op ervaringen die niet goed zijn verwerkt. Dit kunnen zowel privéomstandigheden zijn als ervaringen met de hond.

De mens heeft helaas de neiging om in hun eigen gedachtepatroon te blijven hangen. Het gevolg hiervan, is dat men een vicieuze cirkel creëert, welke op den duur ervoor zorgt dat men de perceptie met de werkelijkheid verliest. Hierdoor ontstaat een bepaald verwachtingspatroon waar de hond niet aan kan voldoen. Dit bevestigt de vicieuze cirkel die de eigenaar creëert, waardoor het doorbreken van het gedrag op de lange termijn steeds lastiger wordt.

Focus op het positievehond positief beïnvloeden

Open staan voor iets nieuws en toegeven dat jij de bepalende factor bent is de eerste stap naar verandering. Er is altijd ruimte voor verbetering! Wij mensen zijn in staat slechte ervaringen de boventoon te laten voeren ten opzichte van de goede. Er is bij ons altijd wel iets te klagen.

Het overgrote deel van het gedrag dat de hond vertoont is goed, en wordt nooit benoemd, terwijl het kleine gedeelte met ongewenst gedrag geanalyseerd wordt. Waardeer het goede gedrag dat jouw hond vertoont en geniet daar dan ook van! Werk samen aan dat laatste stukje om daar verbetering in te brengen en het op te lossen.

Energie

De meeste eigenaren hebben moeite om de hond met hun energie te leiden en zo positief te beïnvloeden. Energie is je beste en meest betrouwbare hulpmiddel omdat het de meest directe en natuurlijke manier van communiceren is met een hond. Daarom is goed in je energie staan essentieel wanneer je met een hond aan de slag gaat. Wees zelf bewust van de energie die jij naar jouw hond uitstraalt en probeer dit positief te beïnvloeden door plezier te hebben in de activiteiten die je samen doet.

Zo ben ik door honden zelf heel erg bewust geworden van het feit dat ik heel negatief en totaal niet in balans was. Mijn negatieve gedachten overheersten in het begin, maar langzaam maakte deze plaats voor meer positieve door mijn ervaringen met honden.

Samenwerken

Van punt A naar punt B gaan terwijl jouw hond je volgt, een commando laten uitvoeren, het zijn allemaal kleine dingen die jou positief kunnen beïnvloeden en meer zelfvertrouwen kunnen geven. Het mooiste van een hond is, dat door de manier hoe hij jouw energie spiegelt in de vorm van de gemoedstoestand en het gedrag dat de hond vertoont, jij daarom zelf bewust kan worden van jouw eigen energie.

Dit is een hele bijzondere therapeutische kracht, want honden leven altijd in het moment, het hier en nu. Wanneer jij hiervoor open staat zal jij zien dat jij door jouw hond jezelf beter leert kennen en beter in balans zal raken!

Conclusie

  • Jouw energie en lichaamstaal is de meest invloedrijke factor in het gedrag van de hond.
  • Honden bezitten therapeutische krachten.
  • Negatieve energie uitstralen naar je hond creëert geen harmonie en balans.
  • Wees bewust van de wisselwerking tussen jou en jouw hond.
  • Wees in het moment.
  • Waardeer het goede gedrag van de hond.
  • Gebruik jouw eigen energie als beste hulpmiddel voor de hond.
  • Een hond beïnvloeden moet vanuit een plek van kracht en leiderschap
  • Kunstmatige hulpmiddelen zijn in principe niet nodig tenzij de situatie of het doel dit vereist.

 

Mijn 6 Beste Tips Voor Het (Her)Opvoeden Van Een Hond

Van Maikel  /  14 januari 2021
Creëer Balans In Het Leven Van Je hond Met Deze 6 Tips Heb je net een nieuwe hond geadopteerd? Of...
Lees verder

Intolerantie Bij Honden

Van Maikel  /  30 november 2020
 Wat is intolerantie bij honden? Sommige honden kunnen hun soortgenoten gewoon niet verdragen, ze voelen zich ongemakkelijk of worden...
Lees verder

De Top 5 Hondenfilms Van De Afgelopen 15 Jaar 🐶🐕🎥🍿⭐5️⃣

Van Maikel  /  13 november 2020
 Mijn Top 5 Favoriete Films Met Honden In De Hoofdrol Onthuld! Honden in films en series weten al decennialang...
Lees verder

STOP het blaffen naar en achterna rennen van fietsers

Van Maikel  /  4 november 2020
 Rent jouw hond vaak achter fietsers of skaters aan en vraag je je af hoe je dit het beste...
Lees verder

Veiligheid en Leiding

Van Maikel  /  22 februari 2020
Veiligheid en leiden, de basis voor een ontspannen, sociale hond Veiligheid en leiding zijn fundamentele pilaren voor iedere hond zijn...
Lees verder

Waarom heeft een hond structuur nodig?

Van Maikel  /  19 december 2017
 Waarom heeft een hond structuur nodig? Honden leven in onze mensenwereld Wij hebben ervoor gekozen om honden in ons...
Lees verder

Klimt jouw hond omhoog in de roedel?

Van Maikel  /  18 december 2017
 Wil jouw hond de roedelleider worden? In deze video legt Maikel uit waarom jouw hond totaal GEEN interesse heeft...
Lees verder

Waarom jouw hond niet komt wanneer je hem roept

Van Maikel  /  20 november 2017
Non-verbale communicatie is 93% van wat je zegt In deze video bespreekt Maikel hoe je eenvoudig ervoor zorgt dat jouw...
Lees verder

3 tips voordat je een hond gaat adopteren

Van Maikel  /  26 oktober 2017
Waar moet je rekening mee houden voordat je een hond gaat adopteren? In deze video bespreekt Maikel wat de belangrijkste...
Lees verder

Ben jij reactief of assertief naar je hond toe?

Van Maikel  /  17 oktober 2017
Wat is het verschil tussen reactief en assertief zijn? In deze video bespreekt Maikel wat het verschil is tussen reactiviteit...
Lees verder

Overgewicht bij honden voorkomen én verhelpen

Van Maikel  /  6 oktober 2017
Veel honden met overgewicht Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland veel honden met overgewicht zijn. Dit kan, net als...
Lees verder

Conditionele Gehoorzaamheid & Onconditionele Liefde

Van Maikel  /  27 maart 2017
 Conditionele gehoorzaamheid Conditionele gehoorzaamheid betekent dat jouw hond alleen luistert onder bepaalde omstandigheden of op specifieke plekken zoals op...
Lees verder

Energie

Van Maikel  /  26 oktober 2016
Energie, een hippieterm of daadwerkelijk terug te voeren naar fysieke eigenschappen? Jouw hond reageert voornamelijk op energie en lichaamstaal, het...
Lees verder

Train je hond in kleine stappen

Van Maikel  /  30 september 2016
Train Je Hond In Kleine Stappen Zorg ervoor dat je hond begrijpt wat je van hem wilt Er zijn vele...
Lees verder

Waarom je nooit je hond moet testen

Van Maikel  /  7 augustus 2016
Waarom je nooit je hond moet testen Honden leren op basis van consequenties van hun gedrag Honden hebben, in tegenstelling...
Lees verder

Structuur Tijdens De Wandeling

Van Maikel  /  31 juli 2016
Waarom is het zo belangrijk om een duidelijke structuur tijdens de wandeling met je hond te hebben? In deze video...
Lees verder

Het Verschil Tussen Hondentraining en Opvoeding

Van Maikel  /  17 juli 2016
Wat is het verschil tussen hondentraining en -opvoeding? Is dat niet hetzelfde? Is er een verschil tussen hondentraining en opvoeding?...
Lees verder

Jouw hond positief beïnvloeden

Van Maikel  /  6 juli 2016
Veel hondeneigenaren liggen niet compleet op één lijn met hun hond, ze zien niet hoe zij zelf het gedrag van...
Lees verder

Wat je kan leren van je hond over geduld en echte problemen

Van Maikel  /  10 mei 2016
Hoe honden mij hebben geholpen een beter persoon te worden Honden hebben ons veel te leren. Na het lezen van...
Lees verder

Opwinding of Blijheid? Hoe stop je hyper-actief gedrag?

Van Maikel  /  13 april 2016
Kan jij het verschil zien tussen opwinding en blijheid? Het is belangrijk om een distinctie te maken tussen opwinding en...
Lees verder
{"slides_column":"3","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":"4000","speed":"300","rtl":"false","infinite":"true","blogdesign":"design-7"}
Deel dit artikel met je vrienden: