Mijn Top 5 Favoriete Films Met Honden In De Hoofdrol Onthuld!

Honden in films en series weten al decennialang tot onze verbeelding te spreken. Van Lassie en Beethoven tot Commissaris Rex en Benji, allemaal klassiekers waar ik vroeger als kind enorm van kon genieten. Nu zijn er de laatste jaren ook een aantal zeer goede films uitgekomen met onze harige viervoetige vrienden in de hoofdrol. Daarom wil ik in deze video aandacht besteden aan de top 5 hondenfilms van de laatste 15 jaar. Dit is mijn persoonlijke top 5 en is dus niet gebaseerd op reviewscores of totale omzet, het is puur welke films ik het leukste vond. Alright let’s go!

1. Togo (2019)

Top 5 hondenfilms - TogoMijn absolute nummer 1 hondenfilm is Togo. Deze film verteld het verhaal van Leonhard Seppala, gespeeld door Willem Dafoe en zijn titulaireย sledehond die in 1925 een grote rol speelden in de beroemde serum run sledetocht in Alaska. Het doel was om onder extreme weersomstandigheden een antitoxine serum dwars door de ruige wildernis van Alaska te transporteren over een afstand van maar liefst 1.085 km. Dit om een difterie epidemie te bestrijden in het kleine westelijke stadje Nome, de woonplaats van de hoofdpersoon en zijn trouwe viervoeter.

De Seppala Siberian Sleddog
Van alle 20 hond slede teams, met bij elkaar 150 slede honden, die meededen aan de serum run had Leonhard zijn team de meeste afstand overbrugt, in totaal meer dan 400 km. Het maakte van Togo en zijn musher lokale helden waarbij Togo zijn nakomelingen de basis vormde voor de “Seppala Siberian Sleddog” lijn, een erg gewild hondenras voor liefhebbers van slede honden. Wat ik erg tof vind is dat de film grotendeels trouw blijft aan de ware historische gebeurtenissen, zo zijn er veel waargebeurde momenten in de film waarbij Leonhard, Togo en hun team van Siberische huskies bizarre stunts moeten uithalen om het serum op tijd in Nome te krijgen.

Togo is een goed geproduceerde film die zoveel mogelijk gebruik maakt van echte honden om dit bijzondere verhaal te vertellen. Zo begint de film met Togo als pup en zijn lange tocht om de leider te worden van het slede hondenteam. Deze verhaallijn wordt regelmatig afgewisseld met die van de serum run waardoor de bijzondere band tussen Leonhard en Togo steeds prominenter naar voren komt.

Togo is te zien op Disney+ en is echt een must-watch voor iedere hondenliefhebber!

2. Hachi: A Dog’s Tale (2009)

Mijn op-een-na favoriete hondenfilm is Hachi. De boodschap achter de film is krachtig; de trouw van een hond is oneindig. Ik moest zelf dan ook even een traantje wegpinken aan het einde van de film. ‘Hachi: A Dog’s Tale’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van ‘Hachiko’, een Japanse Akita hond, die een ware legende werd in Japan. Hachiko werd geboren op een boerderij in de buurt van de stad Odate in de prefectuur Akita, vandaar de naam van het ras. Het verhaal gaat dat Hachiko in 1924 door een student โ€“ afkomstig uit die regio โ€“ als pup cadeau werd gedaan aan Hidesaburo Ueno, een professor aan de Keizerlijke Universiteit van Tokio.

Top 5 hondenfilms - Hachi

Hachiko in 1935

Ueno nam elke dag de trein naar de universiteit vanaf het station Shibuya in Tokio. Al snel leerde Hachiko om zijn baasje โ€™s ochtends naar het station te begeleiden en โ€™s middags weer bij het station af te halen. Deze routine werd door de twee herhaald tot mei 1925. Die maand stierf Ueno op de universiteit aan een hartverlamming. Hachiko wachtte die dag tevergeefs bij het station.

Eeuwige trouw
Hoewel Ueno uiteraard nooit meer kwam opdagen, bleef Hachiko elke dag, zoals hij gewend was, terugkeren naar het station. Toen Uenoโ€™s dood bekend werd, werd Hachiko aan een nieuwe eigenaar gegeven. Hij ontsnapte echter geregeld, waarna hij altijd weer terugkeerde naar het huis van Ueno dan wel het treinstation.

Door dit gedrag werd Hachiko al snel bekend bij de vele reizigers die dagelijks het station bezochten, en die Hachiko eerder samen hadden gezien met Ueno. De mensen die hem kenden gaven hem te eten en verzorgden hem als hij gewond was. Hachikoโ€™s populariteit breidde zich uit tot ver buiten het station. Hij werd mede door de aandacht die kranten aan hem schonken een sensatie in Japan.

Top 5 hondenfilms - Hachi 2

Hachikoโ€™s opgezette lichaam in het National Museum of Nature and Science in Tokio

Toonbeeld van familietrouw
Mensen zagen hem als een toonbeeld van familietrouw waar menig mens een goed voorbeeld aan kon nemen. Dit sprak zo zeer tot de verbeelding dat hij in 1934, รฉรฉn jaar voor zijn dood, werd vereeuwigd in brons bij het treinstation waar hij dagelijks de reizigers begroetten terwijl hij trouw wachtte op zijn geliefde huisdier-ouder.

In totaal wachtte Hachiko negen jaar, negen maanden en vijftien dagen lang bij het station op de terugkeer van Ueno. Hij stierf op 8 maart 1935 op 11-jarige leeftijd op zijn bekende plekje bij het station. Hachiko werd na zijn dood opgezet en staat tegenwoordig in het National Museum of Nature and Science in Tokio.

Top 5 hondenfilms - Hachi 3

8 maart 1936, herdenking van de dood van Hachiko 1 jaar na dato

Verfilmingen
Hachikoโ€™s trouw werd door de jaren heen legendarisch: het verhaal werd in Japan in 1987 al eens verfilmd en heette: ‘Hachiko Monogatari’ (โ€˜De legende van Hachikoโ€™). Hollywood besloot om in 2009 het verhaal van deze bijzondere hond nogmaals te verfilmen, waarmee het verhaal naar de Verenigde Staten werd verplaatst en Richard Gere de rol vervulde van de professor.

De focus van het verhaald bleef echter de Akita die tien jaar lang tevergeefs op zijn baasje wachtte. Zijn populariteit is tot op de dag van vandaag nog enorm in Japan; ieder jaar wordt er een herdenking georganiseerd bij zijn standbeeld.

3. A dog’s purpose (2017) / A dog’s journey (2019)

Top 5 hondenfilms - Dog's purposeA dog’s purpose uit 2017 en het vervolg daarvan; A dog’s journey uit 2019 zijn gebaseerd op de gelijknamige romans van William Bruce Cameron en vertellen het verhaal van de hond Bailey die over een tijdspanne van meerdere levens leert wat het doel is van zijn leven als hond.

Ik vond beide films geweldig, vooral omdat de bijzondere connectie tussen hoofdrolspeler Dennis Quaid en zijn trouwe viervoeter Bailey briljant in beeld gebracht wordt. Het vermogen van de films om zoveel verschillende tijdperken en verhaallijnen naast elkaar te laten lopen met als rode draad de zoektocht van Bailey naar zijn doel in het leven is indrukwekkend.

Sterke verhaallijnen
De emoties lopen dan ook hoog op in beide films. Echte tranentrekkers voor iedere hondenliefhebber. Het idee dat de ziel van een hond meerdere levens doorloopt om zijn doel in het leven te volbrengen klinkt misschien wat zweverig maar de sterke personages en verhaallijnen in de films doen je dat al snel vergeten door je steeds dieper in het verhaal te trekken.

4. Eight below (2006)

Top 5 hondenfilms - Eight belowDe film Eight below met wijlen Paul Walker is eveneens een film die grotendeels gebruik maakt van echte honden en dat is altijd iets wat mijn voorkeurย heeft, de speciale band die deze honden hebben met de mensen voelt dan toch echter. Wat de honden in deze film wel niet kunnen doen op commando vind ik echt bijzonder en is denk ik het beste staaltje honden acteerwerk dat ik ooit heb gezien.

Een verkeerd gelopen Japanse expeditie naar Antarctica in 1953 vormde de inspiratie voor de eveneens Japanse hit film Antarctica uit 1983, Eight Below is een Amerikaanse remake daarvan.

Antarctica
In Eight Below wordt een team van acht slede honden tijdens een harde sneeuwstorm halsoverkop achtergelaten op de besneeuwde vlakten van Antarctica. De film volgt het verhaal van de in de steek gelaten honden en die van hun geรซmotioneerde musher en verzorger Jerry Shepard (Walker). Die zijn geliefde honden gedwongen moest achterlaten in het onherbergzame Antarctica.

De film weet al haar karakters diepgang te geven en geeft ook de honden echt hun eigen persoonlijkheid tijdens hun bizarre strijd om te overleven. Dat is dan ook precies wat zoveel indruk maakte op mij tijdens het kijken van de film. Een echte aanrader voor iedereen die honden een warm hart toedraagt.

5. The Call of the wild (2020)

Top 5 hondenfilms - Call of the wildThe Call of the wild is gebaseerd op de gelijknamige roman van Jack London uit 1903 en is een vermakelijke film met een diepe boodschap, een goed verhaal met veel lachmomenten en hier en daar een dramatisch hoogtepunt.

De film vindt plaats tijdens de goldrush van Klondike in 1890 en gaat over Buck, een grote vrolijke Sint Bernard/Schotse Collie mix die een comfortabel leven leidt in Santa Clara, Californie. Door een reeks gebeurtenissen komt Buck terecht in de Alaskische Yukon en begint daar aan een nieuw leven, ver weg van de luxes van zijn vorige bestaan.

 

Geanimeerde Buck
Buck is volledig geanimeerd en er zitten dan ook geen echte honden in deze film. Dat vond ik op zich jammer, maar als je de film ziet dan begrijp je wel waarom. Dit had mission impossible geweest om te filmen met echte honden, door het verhaal en Buck zijn streken ontstaan er bizarre en komische situaties waardoor je bijna blij bent dat er geen echte honden zijn gebruikt tijdens het filmen.

In eerste instantie wilde ik deze film helemaal niet kijken omdat ik liever echte honden zie in films. Maar het verhaal en een sterke performance van Harrison Ford maakte het achteraf toch wel waard om te kijken. Een verdiende plaats in mijn top 5 hondenfilms.

Conclusie

Alright, dit zijn volgens mij de 5 beste hondenfilms van de afgelopen 15 jaar. Wat zijn jouw favoriete hondenfilms? Misschien ben ik er een vergeten waarvan jij vindt dat die zeker in de top 5 thuishoort. Laat het me weten door een opmerking achter te laten onder de video op Youtube of me een bericht te sturen.

 

Mijn 6 Beste Tips Voor Het (Her)Opvoeden Van Een Hond

Van Maikel  /  14 januari 2021
Creëer Balans In Het Leven Van Je hond Met Deze 6 Tips Heb je net een nieuwe hond geadopteerd? Of...
Lees verder

Intolerantie Bij Honden

Van Maikel  /  30 november 2020
 Wat is intolerantie bij honden? Sommige honden kunnen hun soortgenoten gewoon niet verdragen, ze voelen zich ongemakkelijk of worden...
Lees verder

De Top 5 Hondenfilms Van De Afgelopen 15 Jaar ๐Ÿถ๐Ÿ•๐ŸŽฅ๐Ÿฟโญ5๏ธโƒฃ

Van Maikel  /  13 november 2020
 Mijn Top 5 Favoriete Films Met Honden In De Hoofdrol Onthuld! Honden in films en series weten al decennialang...
Lees verder

STOP het blaffen naar en achterna rennen van fietsers

Van Maikel  /  4 november 2020
 Rent jouw hond vaak achter fietsers of skaters aan en vraag je je af hoe je dit het beste...
Lees verder

Veiligheid en Leiding

Van Maikel  /  22 februari 2020
Veiligheid en leiden, de basis voor een ontspannen, sociale hond Veiligheid en leiding zijn fundamentele pilaren voor iedere hond zijn...
Lees verder

Waarom heeft een hond structuur nodig?

Van Maikel  /  19 december 2017
 Waarom heeft een hond structuur nodig? Honden leven in onze mensenwereld Wij hebben ervoor gekozen om honden in ons...
Lees verder

Klimt jouw hond omhoog in de roedel?

Van Maikel  /  18 december 2017
 Wil jouw hond de roedelleider worden? In deze video legt Maikel uit waarom jouw hond totaal GEEN interesse heeft...
Lees verder

Waarom jouw hond niet komt wanneer je hem roept

Van Maikel  /  20 november 2017
Non-verbale communicatie is 93% van wat je zegt In deze video bespreekt Maikel hoe je eenvoudig ervoor zorgt dat jouw...
Lees verder

3 tips voordat je een hond gaat adopteren

Van Maikel  /  26 oktober 2017
Waar moet je rekening mee houden voordat je een hond gaat adopteren? In deze video bespreekt Maikel wat de belangrijkste...
Lees verder

Ben jij reactief of assertief naar je hond toe?

Van Maikel  /  17 oktober 2017
Wat is het verschil tussen reactief en assertief zijn? In deze video bespreekt Maikel wat het verschil is tussen reactiviteit...
Lees verder

Overgewicht bij honden voorkomen รฉn verhelpen

Van Maikel  /  6 oktober 2017
Veel honden met overgewicht Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland veel honden met overgewicht zijn. Dit kan, net als...
Lees verder

Conditionele Gehoorzaamheid & Onconditionele Liefde

Van Maikel  /  27 maart 2017
 Conditionele gehoorzaamheid Conditionele gehoorzaamheid betekent dat jouw hond alleen luistert onder bepaalde omstandigheden of op specifieke plekken zoals op...
Lees verder

Energie

Van Maikel  /  26 oktober 2016
Energie, een hippieterm of daadwerkelijk terug te voeren naar fysieke eigenschappen? Jouw hond reageert voornamelijk op energie en lichaamstaal, het...
Lees verder

Train je hond in kleine stappen

Van Maikel  /  30 september 2016
Train Je Hond In Kleine Stappen Zorg ervoor dat je hond begrijpt wat je van hem wilt Er zijn vele...
Lees verder

Waarom je nooit je hond moet testen

Van Maikel  /  7 augustus 2016
Waarom je nooit je hond moet testen Honden leren op basis van consequenties van hun gedrag Honden hebben, in tegenstelling...
Lees verder

Structuur Tijdens De Wandeling

Van Maikel  /  31 juli 2016
Waarom is het zo belangrijk om een duidelijke structuur tijdens de wandeling met je hond te hebben? In deze video...
Lees verder

Het Verschil Tussen Hondentraining en Opvoeding

Van Maikel  /  17 juli 2016
Wat is het verschil tussen hondentraining en -opvoeding? Is dat niet hetzelfde? Is er een verschil tussen hondentraining en opvoeding?...
Lees verder

Jouw hond positief beรฏnvloeden

Van Maikel  /  6 juli 2016
Veel hondeneigenaren liggen niet compleet op één lijn met hun hond, ze zien niet hoe zij zelf het gedrag van...
Lees verder

Wat je kan leren van je hond over geduld en echte problemen

Van Maikel  /  10 mei 2016
Hoe honden mij hebben geholpen een beter persoon te worden Honden hebben ons veel te leren. Na het lezen van...
Lees verder

Opwinding of Blijheid? Hoe stop je hyper-actief gedrag?

Van Maikel  /  13 april 2016
Kan jij het verschil zien tussen opwinding en blijheid? Het is belangrijk om een distinctie te maken tussen opwinding en...
Lees verder
{"slides_column":"3","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":"4000","speed":"300","rtl":"false","infinite":"true","blogdesign":"design-7"}
Deel dit artikel met je vrienden: