Train je hond in kleine stappen

september 30, 2016 Maikel

train je hond in kleine stappen

Zorg ervoor dat je hond begrijpt wat je van hem wilt

Er zijn vele verschillende manieren waarop je hondentraining kunt benaderen. Het belangrijkste is om goed research te doen, je gezonde verstand te gebruiken en goed je eigen hond te kennen. Daarnaast is het zaak dat je de training altijd met kalmte en zelfvertrouwen benaderd. Dit stelt je hond gerust en maakt duidelijk dat jij de interactie leidt.

 

Hondentraining draait om communicatie; je conditioneert je hond om jou te respecteren als roedelleider terwijl je duidelijke regels en grenzen maakt. Geduld is een schone zaak, zeker als je werkt met honden. Als je gefrustreerd of nerveus wordt voelt de hond je energie en kan je training juist averechts werken.

 

Maak telkens kleine stappen, elke minuut die je traint met je hond op een rustige en gefocuste manier kan het verschil maken. Hier zijn wat tips om rekening mee te houden:

  • Maak elke dag de tijd om even te oefenen met je hond. Honden hebben structuur nodig, dus het is belangrijk om dagelijks met hen te oefenen om op jou, de roedelleider, te focussen. Zo zorg je ervoor dat je hond goed luistert in alledaagse situaties.
  • Maak voor jezelf duidelijk wat je wil van je hond. Stel duidelijke doelen en houdt jezelf eraan.
  • Alles wat je zegt en doet rondom je hond kan je zien als een deel van de “training”. Blijf dus consequent in je lichaamstaal, signalen en commando’s zodat de hond duidelijkheid heeft wat van hem verlangt wordt.
  • Voor het succesvol trainen en opvoeden van je hond moet je consequent de hond belonen op het juiste moment zodat de hond plezier blijft houden in het gedrag.

veiligheid en leiding

  • Houd trainingssessies kort en krachtig, schat in wanneer jouw hond verveelt raakt en sluit de sessie af terwijl je hond nog geïnteresseerd is en meer wilt!
  • Probeer tijdens trainingssessies je hond te leren zelf problemen op te lossen. Dit is een leuke psychologische uitdaging voor haar en is goed voor haar zelfvertrouwen.
  • Probeer er achter te komen welke beloningen het beste werken voor jouw hond. Niet alle honden raken gemotiveerd door snoepjes, dus doe je research en probeer een andere benadering als één methode niet werkt.
  • Sluit de trainingssessies altijd af met een overwinning zodat dat het laatste is wat de hond associeert met de oefening.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via:

 

Facebooktwitterpinterest Tags: