Creëer Balans In Het Leven Van Je hond Met Deze 6 Tips

Heb je net een nieuwe hond geadopteerd? Of loop je tegen problemen aan met je huidige hond? Deze 6 tips kunnen je helpen om je viervoeter (her) op te voeden zodat hij beter luistert en in balans kan zijn.

1. Behandel je hond als een hondHonden psychologie infographic

Honden en mensen zijn twee verschillende diersoorten. Ook beide met hun eigen psychologie, onze hersenen werken net even anders als die van een hond. Daarom help je een hond niet door hem als een mens te behandelen.

Hondenpsychologie
De hond zijn psychologie zit zo in elkaar: dier -> hond -> ras -> naam, in die volgorde.

Dier
Een hond is allereerst een dier. En dieren werken van nature voor eten en drinken. Dit is waarom beweging de eerste behoefte van een hond is.

Hond
Een hond als diersoort is een sociaal groepsdier en heeft dus behoefte aan een roedel. De roedel staat voor veiligheid en overleving maar heeft ook duidelijke regels en grenzen, zodat alle leden in harmonie kunnen samenleven. Dit is waarom een hond mentale uitdaging nodig heeft.

Ras
Het ras van een hond bepaald wat voor gedrag meer intens aanwezig is bij een hond zoals jagen, drijven of waken.

Naam
Een naam is wat wij mensen geven aan een hond. Dit representeert affectie voor onze viervoeter.

De ware behoeften van een hond zijn dus: beweging -> uitdaging -> affectie. Niet: beweging -> affectie -> affectie of erger zelfs: affectie -> affectie -> affectie. Vervul je hond zijn behoeften dus eerst, voordat je die van jezelf vervult (affectie geven).

 

Tip #2 - Structuur2. Creëer structuur in de dag van je hond

Honden, net als kinderen, houden van regelmaat en structuur. Daarom lijkt het soms net alsof ze kunnen klokkijken, ze weten vaak precies wanneer het etenstijd is of wanneer het tijd is voor jullie middagwandeling. Probeer dus een vast ritme aan te houden met je dagelijkse activiteiten, je hond zal je dankbaar zijn!

Uitlaten
Laat je hond uit op vaste tijden en daag hem uit tijdens de wandeling. Loop bijvoorbeeld elke keer een andere route en zorg dat hij niet aan de riem trekt tijdens jullie wandeling samen.

Spelen
Geef een duidelijk begin en eind aan van jullie speelsessies. Wanneer jij het spel stopt is het zaak dat jouw hond kalmeert en weer wat anders gaat doen. Wanneer je met de bal hebt gespeeld zorg dan dat je de bal uit het zicht van je hond stopt en zeg duidelijk: ‘klaar’, zo voorkom je bal fixatie. Honden die tijdens de wandeling alleen maar met de bal willen spelen hebben vaak minder oog voor hun soortgenoten en ontwikkelen sneller agressie.

Trainen
Houdt training sessies kort en eindig altijd met een overwinning. Zeker bij het aanleren van nieuw gedrag is het belangrijk om vooral regelmatig te oefenen en in kleine doses. Bij jonge honden is het zaak om tijdens een sessie het trainen af te wisselen met spelen, zo blijft het leuk en leert de hond veel sneller!

Rusten
Leer je hond het commando ‘plaats’ aan zodat je hem naar zijn mand kunt sturen wanneer je wilt dat hij kalmeert. Dit werkt vooral goed om het einde van een speelsessie aan te geven of wanneer je hond te druk aan het doen is. Zijn ‘plaats’ is geen strafplek, het is juist een rustplek.

 

3. Leidt je hond tijdens de wandeling

Tip #3 - Leidt je hond tijdens de wandeling

Zorg dat je hond naast of achter je loopt tijdens de wandeling. Tijdens delen van de wandeling is het belangrijk dat jouw hond je gewoon volgt, ga dan niet elke paar meter stilstaan als je hond wil snuffelen. Kies gewoon een route en wandel die terwijl je hond volgt. In de natuur zouden wilde honden tijdens de jacht ook niet elke 5 meter aan een bosje staan te snuffelen, ze moeten immers werken voor hun eten en drinken!

Zet je hond dus aan het werk tijdens de wandeling; neem de leiding, bepaal waar je wilt dat je hond gaat snuffelen en wanneer je wilt dat hij je volgt. Honden reageren op assertieve energie, het geeft ze rust en richting.

 

Tip #4 - Claim de ruimte4. Claim de ruimte

Leer je hond de regels en grenzen van je huis, zoals dat eten op de koffietafel bijvoorbeeld niet voor hondjes is. Elke keer wanneer je jouw hond meeneemt naar een nieuwe plek moet je hem opnieuw de regels en grenzen leren van die nieuwe locatie.

Is het een plek waar jouw hond volop kan spelen en druk mag doen? Of wil je juist dat jouw viervoeter rustig blijft terwijl ze hier is? Hoe je de hond introduceert aan de nieuwe plek gaat bepalen welke van de twee je krijgt.

 

Bonus tips: Laat je hond niet als eerste een ruimte binnenlopen, claim de ruimte door haar te laten wachten bij de ingang en pas als ze kalm is leidt je jouw viervoeter naar binnen toe. Neem een hondenkussen mee of creëer ter plekke een veilige, rustige plaats voor je hond. Wanneer ze te druk doet of in de weg loopt kun je haar daar naartoe sturen om tot rust te komen.

 

5. Leer je hond te wachtenTip #5 - Leer je hond te wachten

In de natuur moet elk dier leren wachten. Ze moeten wachten op eten, drinken of tot het weer ideaal is om te migreren bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk om je hond te leren wachten voordat hij krijgt wat hij wil.

Of dat nou wachten op eten, speeltjes of aandacht is. Wachten voor een open deur of wachten op jou tot je weer thuiskomt. Geduld is een schone zaak, of in dit geval een gewone zaak.

 

 

Tip #6 - Beloon alleen een kalme, volgzame state-of-mind6. Beloon alleen een kalme, volgzame state-of-mind

Veel mensen hebben de neiging om hun hond te overgieten met beloningen, vergeet alleen niet dat aandacht en affectie niet hetgeen zijn wat een hond in balans laat zijn. Beweging en uitdaging zijn de eerste en belangrijkste behoeften van een hond.

Als je die vervult dan heb je een gelukkige, kalme en volgzame hond. Daarna kun je zoveel affectie geven als je wilt, want het versterkt zijn balanced state-of-mind.

 

 

Mijn 6 Beste Tips Voor Het (Her)Opvoeden Van Een Hond

Van Maikel  /  14 januari 2021
Creëer Balans In Het Leven Van Je hond Met Deze 6 Tips Heb je net een nieuwe hond geadopteerd? Of...
Lees verder

Intolerantie Bij Honden

Van Maikel  /  30 november 2020
 Wat is intolerantie bij honden? Sommige honden kunnen hun soortgenoten gewoon niet verdragen, ze voelen zich ongemakkelijk of worden...
Lees verder

De Top 5 Hondenfilms Van De Afgelopen 15 Jaar 🐶🐕🎥🍿⭐5️⃣

Van Maikel  /  13 november 2020
 Mijn Top 5 Favoriete Films Met Honden In De Hoofdrol Onthuld! Honden in films en series weten al decennialang...
Lees verder

STOP het blaffen naar en achterna rennen van fietsers

Van Maikel  /  4 november 2020
 Rent jouw hond vaak achter fietsers of skaters aan en vraag je je af hoe je dit het beste...
Lees verder

Veiligheid en Leiding

Van Maikel  /  22 februari 2020
Veiligheid en leiden, de basis voor een ontspannen, sociale hond Veiligheid en leiding zijn fundamentele pilaren voor iedere hond zijn...
Lees verder

Waarom heeft een hond structuur nodig?

Van Maikel  /  19 december 2017
 Waarom heeft een hond structuur nodig? Honden leven in onze mensenwereld Wij hebben ervoor gekozen om honden in ons...
Lees verder

Klimt jouw hond omhoog in de roedel?

Van Maikel  /  18 december 2017
 Wil jouw hond de roedelleider worden? In deze video legt Maikel uit waarom jouw hond totaal GEEN interesse heeft...
Lees verder

Waarom jouw hond niet komt wanneer je hem roept

Van Maikel  /  20 november 2017
Non-verbale communicatie is 93% van wat je zegt In deze video bespreekt Maikel hoe je eenvoudig ervoor zorgt dat jouw...
Lees verder

3 tips voordat je een hond gaat adopteren

Van Maikel  /  26 oktober 2017
Waar moet je rekening mee houden voordat je een hond gaat adopteren? In deze video bespreekt Maikel wat de belangrijkste...
Lees verder

Ben jij reactief of assertief naar je hond toe?

Van Maikel  /  17 oktober 2017
Wat is het verschil tussen reactief en assertief zijn? In deze video bespreekt Maikel wat het verschil is tussen reactiviteit...
Lees verder

Overgewicht bij honden voorkomen én verhelpen

Van Maikel  /  6 oktober 2017
Veel honden met overgewicht Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland veel honden met overgewicht zijn. Dit kan, net als...
Lees verder

Conditionele Gehoorzaamheid & Onconditionele Liefde

Van Maikel  /  27 maart 2017
 Conditionele gehoorzaamheid Conditionele gehoorzaamheid betekent dat jouw hond alleen luistert onder bepaalde omstandigheden of op specifieke plekken zoals op...
Lees verder

Energie

Van Maikel  /  26 oktober 2016
Energie, een hippieterm of daadwerkelijk terug te voeren naar fysieke eigenschappen? Jouw hond reageert voornamelijk op energie en lichaamstaal, het...
Lees verder

Train je hond in kleine stappen

Van Maikel  /  30 september 2016
Train Je Hond In Kleine Stappen Zorg ervoor dat je hond begrijpt wat je van hem wilt Er zijn vele...
Lees verder

Waarom je nooit je hond moet testen

Van Maikel  /  7 augustus 2016
Waarom je nooit je hond moet testen Honden leren op basis van consequenties van hun gedrag Honden hebben, in tegenstelling...
Lees verder

Structuur Tijdens De Wandeling

Van Maikel  /  31 juli 2016
Waarom is het zo belangrijk om een duidelijke structuur tijdens de wandeling met je hond te hebben? In deze video...
Lees verder

Het Verschil Tussen Hondentraining en Opvoeding

Van Maikel  /  17 juli 2016
Wat is het verschil tussen hondentraining en -opvoeding? Is dat niet hetzelfde? Is er een verschil tussen hondentraining en opvoeding?...
Lees verder

Jouw hond positief beïnvloeden

Van Maikel  /  6 juli 2016
Veel hondeneigenaren liggen niet compleet op één lijn met hun hond, ze zien niet hoe zij zelf het gedrag van...
Lees verder

Wat je kan leren van je hond over geduld en echte problemen

Van Maikel  /  10 mei 2016
Hoe honden mij hebben geholpen een beter persoon te worden Honden hebben ons veel te leren. Na het lezen van...
Lees verder

Opwinding of Blijheid? Hoe stop je hyper-actief gedrag?

Van Maikel  /  13 april 2016
Kan jij het verschil zien tussen opwinding en blijheid? Het is belangrijk om een distinctie te maken tussen opwinding en...
Lees verder
{"slides_column":"3","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":"4000","speed":"300","rtl":"false","infinite":"true","blogdesign":"design-7"}
Deel dit artikel met je vrienden: