Roedeltherapie
Een socialisatie cursus waar jouw hond in een veilige omgeving weer kan leren om hond te zijn.
Schrijf Je In Voor Een Roedeltherapie Traject
Vanwege mijn passie om jou en je hond te helpen ga ik graag in gesprek met jou over een passende oplossing voor jouw hond zijn probleemgedrag.
Je hoeft alleen maar op de knop hieronder te klikken en een paar vragen te beantwoorden. Daarna neem ik z.s.m. contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Voor andere vragen kun je een bericht sturen via het contactformulier.
Valt jouw hond uit naar andere honden? Misschien is zij juist angstig en vermijdt ze liever haar soortgenoten?
Jij wilt natuurlijk dat jouw hond vollop kan genieten van jullie wandelingen samen. Het is niet leuk om te zien dat jouw hond zoveel stress ervaart bij het ontmoeten van soortgenoten.
Gelukkig is er een oplossing. Door de juiste omgeving en structuur kunnen veel van dit soort gedragsproblemen opgelost worden.
De oorzaak van angst of agressie naar andere honden
De twee grootste oorzaken van angst of agressie naar soortgenoten toe zijn vaak:
1. Een traumatische ervaring
Misschien is jouw hond in het verleden aangevallen door een andere hond waardoor hij angstig of agressief is geworden.
2. Een gebrek aan socialisatie tijdens de puppy-fase
Soms zijn we te beschermend tijdens de puppy-fase van onze hond, hij is immers zo klein en fragiel, dat we hem niet genoeg laten socializen met andere honden.
3. Onvoldoende leiding en structuur vanuit de omgeving
Wanneer wij als huidier-ouders geen leiding geven en structuur creëren wordt probleemgedrag niet tijdig verholpen en kan het juist verergeren.
Soms zijn dit gebeurtenissen waar wij niets aan konden doen, onze hond werd misschien uit het niets opeens aangevallen. Andere keren is het een gebrek aan kennis en ervaring bij de huisdierouder wat ervoor zorgt dat een hond niet goed gesocialiseerd of geleid wordt.
Bij herplaatsers is het vaak iets in het verleden van de hond wat het gedrag veroorzaakt, dit zijn dingen waar wij helaas geen invloed op hebben.
Honden zijn sociale roedeldieren
Als jouw hond bang of zelfs agressief is naar andere honden toe dan klopt er iets niet. Honden zijn namelijk van nature sociale roedeldieren. Instinctueel zijn ze geprogrammeerd om te functioneren in een roedel. Deel zijn van een roedel betekent namelijk overleving voor een hond. In het wild zorgt een roedel voor bescherming tegen andere dieren en kan er met een groep soortgenoten effectiever worden gejaagd.
Bescherming en regelmatig eten zorgen voor een grotere kans op overleven. Daarom zijn goede sociale vaardigheden cruciaal voor iedere hond en zit het vermogen om te socialiseren diep geworteld in een hond zijn DNA.
Hoe verhelp je angstig of agressief gedrag?
Roedeltherapie is de oplossing
Onder de juiste begeleiding kan een roedel sociale honden jouw hond helpen om zijn angst of agressie te overwinnen. Door jouw hond in een gecontroleerde omgeving bloot te stellen aan hetgene wat hem angstig of agressief maakt, in dit geval andere honden, terwijl je ‘Veiligheid en Leiding‘ aanbiedt. Leer je jouw hond dat andere honden helemaal niet eng zijn en dat agressie niet de juiste oplossing is.
Hoe kunnen wij helpen?
Dankzij een samenwerking met uitlaatservice Dogcare & Progress van Roy Haanappel kunnen wij roedeltherapie aanbieden voor honden met gedragsproblemen. Vooral honden die bang of agressief zijn naar soortgenoten toe kunnen profiteren van roedeltherapie.
Roy zijn uitlaatgroepen bestaan uit supersociale, vrolijke honden die allemaal getraind zijn en goed luisteren. Daarom zijn zij perfect geschikt om honden te helpen die niet goed gesocialiseerd of getraumatiseerd zijn om hun angst of agressie te overwinnen.
Waarom deze samenwerking?
Roy: “Mijn hele leven ben ik al geïnteresseerd in vrijwel alle dieren en hun gedrag. Tot mijn 24ste heb ik nooit de stap genomen daar professioneel iets mee te doen. Daar kwam verandering in toen ik Maikel van Support 4 Dogs ontmoette en hij mij de kans gaf dat wel te doen door samen een uitlaatservice te runnen. Uiteindelijk ben ik mijn eigen uitlaatservice begonnen en me meer gaan verdiepen in honden en hun gedrag. Ik ben zelfs begonnen met de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut aan de Martin Gaus Academie in Lelystad.”
Maikel: “Omdat Roy zich vooral ging focussen op de uitlaatservice had ik de kans om mij te richten op het creëren van ‘De Online Honden Opvoedingscursus‘ en het helpen van huisdierouders om probleemgedrag op te lossen bij hun honden door middel van persoonlijke coaching. Roedeltherapie is een goede toevoeging hieraan omdat de focus vooral ligt op het socialiseren van honden.
De kracht van coaching
Dankzij de online cursus heb je altijd en overal toegang tot de informatie en oefeningen die je nodig hebt om je hond in balans te houden. Maar soms is dat niet genoeg. Bij ernstige gevallen van probleemgedrag is het beter om met een professionele hondencoach aan de slag te gaan. Zo kunnen we alle problemen in en rondom het huis goed behandelen tijdens een persoonlijke coachingssessie op locatie. En dankzij de toevoeging van roedeltherapie kunnen we ook sociale problemen effectief aanpakken met behulp van een sociale, goed getrainde roedel honden.
Power of the pack
Honden zijn sociale roedeldieren, daarom hebben ze het vermogen om snel te leren van andere dieren in hun roedel. Door het kopieren van elkaars gedrag leren honden de normen en waarden van de groep kennen. Wanneer er harmonie in de groep heerst kunnen honden van buitenaf worden geintroduceerd om de normen en waarden van de roedel te absorberen zeg maar.
Honden met angstproblemen veroorzaakt door traumas hebben hier baat bij omdat ze positieve ervaringen kunnen opdoen met andere honden zodat ze hun zelfvertrouwen weer terugkrijgen. Omdat ze worden omgeven door sociale honden leren ze hoe ze weer hond moeten zijn.
Welke normen en waarden gelden er in onze roedels:
- Agressie of dominantie worden niet getolereerd
- ‘Zwakke energie’ wordt niet aangevallen of verstoten
- Alle honden worden toegelaten in de roedel
- De roedelleiders bepalen de regels en hanteren deze
Zwakke energie
Van nature verstoten honden instinctief ‘zwakke energie’ uit hun roedels. Onder ‘zwakke energie’ verstaan we vormen van onstabiel gedrag zoals angst of agressie. Zo houden ze de roedel sterk en stabiel zodat de groep als een geheel een betere kans heeft om te overleven. Een angstige hond zou in de natuur niet veel bijdragen aan de jacht evenals een agressieve hond die zijn eigen soortgenoten aanvalt waardoor hij de groep verzwakt middels bijtwonden etc.
Leiderschap
Juist omdat wij als roedelleiders agressie niet tolereren en de honden wordt geleerd om angstige soortgenoten niet aan te vallen is het mogelijk om honden met gedragsproblemen te introduceren in de roedel. Zo kan de roedel helpen om deze honden her op te voeden en te socialiseren door het goede voorbeeld te geven.
Het is een prachtig proces om honden te zien opbloeien die daarvoor gewoon niet hunzelf konden zijn omdat ze iets traumatisch hadden meegemaakt.
Socialisatie
Soms is het niet zozeer dat jouw hond agressief is omdat hij een trauma heeft opgelopen, maar is het meer een gebrek aan socialisatie en grenzen wat het probleemgedrag veroorzaakt. Sommige honden gaan nou eenmaal erg snel de baas spelen als er geen duidelijke grenzen worden gesteld waardoor hij onbewust in een leiderschapsrol wordt geduwd.
Omdat de meeste honden niet geschikt zijn om leiding te geven resulteert dit vaak in probleemgedrag zoals agressie of excessief dominant gedrag. In dit geval is het belangrijk dat jouw hond zijn natuurlijke plek weer leert kennen in de roedel.
Dit doe je allereerst door het aanbrengen van meer structuur in het dagelijkse leven van de hond. Daarna is het belangrijk dat hij kan socialiseren in een stabiele roedel honden die hem kunnen helpen om de balans te vinden. Dat is precies het doel van ons coachingstraject.
Coachingstraject
Als jij je hond zijn gedragsproblemen wilt aanpakken en ook gelijk een blijvend resultaat wilt zien dan is ons coachingstraject iets voor jou. Tijdens het traject transformeren we jou en je hond waardoor angst en agressie verleden tijd zijn en er ruimte ontstaat voor leiderschap, rust en vertrouwen.
Het proces:
1. Een coachingssessie aan huis
- Tijdens de sessie bespreken we jullie situatie en de doelen voor het traject.
- Daarna analyseer ik jouw hond zijn gedrag en stellen we een behandelplan op.
- Als laatste zorgen we ervoor dat de structuur in en rondom het huis in orde is zodat de juiste fundering er is voor de gewenste gedragsveranderingen.
2. Een roedeltherapie sessie op locatie
- Jij en je hond lopen mee met een roedelwandeling van Dogcare & Progress.
- Tijdens de wandeling behandelen we de gedragsproblemen van jouw hond live, met behulp van de roedel.
- Er zal voldoende tijd zijn voor verschillende oefeningen die jij samen met je hond gaat uitvoeren, onder begeleiding van een professionele hondencoach.
Schrijf Je In Voor Een Roedeltherapie Traject
Vanwege mijn passie om jou en je hond te helpen ga ik graag in gesprek met jou over een passende oplossing voor jouw hond zijn probleemgedrag.
Je hoeft alleen maar op de knop hieronder te klikken en een paar vragen te beantwoorden. Daarna neem ik z.s.m. contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Voor andere vragen kun je een bericht sturen via het contactformulier.