Energie, een hippieterm of daadwerkelijk terug te voeren naar fysieke eigenschappen?
Jouw hond reageert voornamelijk op energie en lichaamstaal, het is hoe honden met elkaar en met de wereld communiceren. Dat klinkt allemaal goed en we weten dat het waar is, maar wat wordt er nou bedoeld met energie? En wat betekent het als onze energie ‘niet goed’ is? Jouw energie bestaat uit de dingen die je voelt en denkt. Dit beïnvloed op zijn beurt weer jouw lichaamstaal en communicatie naar de buitenwereld toe. Negatieve gedachten creëren negatieve emoties die weer negatieve gedachten creëren. Alles is verbonden met elkaar.
Als jij constant denkt dat jouw hond agressief is, dat je van alles fout doet of dat jij hem niet onder controle hebt dan zal jouw lichaamstaal dit ook gaan uitstralen en zal het vaak ook waar blijken. Als jij ervan overtuigd bent dat je elke situatie aankunt en dat je jouw hond altijd onder controle hebt dan zie je dat ook terug in jouw lichaamstaal. Het heeft allemaal te maken met wat je gelooft.
Dat noemen we een zelfvervullende voorspelling (self fulfilling prophecy)
De socioloog Robert K. Merton definieerde het begrip als volgt:
“De zelfvervullende voorspelling is in aanvang een foute interpretatie van de situatie die een nieuw gedrag oproept waardoor de oorspronkelijke foute interpretatie waar wordt. Deze schijnbare juistheid van de voorspelling houdt een foute voorstelling van zaken in stand. De voorspeller zal namelijk datgene wat uiteindelijk gebeurd is aanvoeren als bewijs dat hij van begin af aan gelijk had.”
Instinct
Jouw hond is vanaf haar geboorte diep verbonden met de natuur en haar instincten, je hoeft haar niet uit te leggen hoe je je voelt. Ze weet dat gewoon, ze voelt het. Constant. Honden kunnen vaak een enorme troost zijn wanneer het even niet zo goed gaat en je niet lekker in je vel zit. Die gevoeligheid, het niet oordelen en het medeleven wat ze tonen is een van de mooiste geschenken die onze honden aan ons geven. Iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar wat gebeurd er met de hond wanneer we ons vaak zo voelen?
Van medeleven naar beschermingsdrang
Wanneer onze “energie” zogezegd zwak is, we voelen ons zenuwachtig, angstig of ‘niet in controle’. Dan geven we een signaal af naar onze hond dat we niet in staat zijn om “de roedel te leiden”. Honden hebben behoefte aan structuur. Ze hebben veiligheid en leiding nodig, regels en grenzen. Als jij ze dit niet kunt bieden omdat je niet lekker in je vel zit, je energie is ‘zwak’ of je weet gewoon niet wat je moet doen. Dan zie je al gauw dat de hond het voortouw neemt. Onze honden proberen ons instinctief te beschermen en te leiden wanneer we “zwakke energie” uitstralen.
Neem jij de leiding of ik?
Omdat honden sociale groepsdieren zijn verwachten ze dat iemand in de groep de leiding neemt. Als wij als mensen die rol niet op ons nemen, om wat voor reden dan ook. Dan dwingen we eigenlijk de hond om dat te doen. Dit creëert stress bij de hond omdat de meeste honden niet geschikt zijn om deze rol te vervullen. Daarom werkt dit vaak probleemgedrag zoals agressie of angst in de hand omdat de hond vanuit een plek van stress alles probeert te regelen.
Waarom jij de roedelleider bent
Wij als mensen hebben besloten om honden in ons leven op te nemen. Dit heeft veel toegevoegd aan ons leven maar geeft ons ook de verantwoordelijkheid om de hond te leiden door onze ingewikkelde menselijke maatschappij. Honden zijn afhankelijk van ons om te leren welk gedrag gewenst en ongewenst is in verschillende situaties. We kunnen niet verlangen van onze hond dat hij alles maar zelf uitvogelt.
Conclusie
- Jouw energie wordt opgemaakt uit de dingen die je denkt en voelt. Dit beinvloedt jouw lichaamstaal en communicatie naar de buitenwereld.
- Als we ervan overtuigd zijn dat wij iets niet goed doen of onze hond ‘een probleem’ heeft dan creeeren we vaak een zelfvervullende voorspelling.
- Honden voelen ons feilloos aan, ze weten altijd hoe we ons voelen en lezen veel af van onze lichaamstaal.
- Als wij niet goed in ons vel zitten en niet de ‘leider-positie’ innemen in onze roedel dan kan onze hond zich gedwongen voelen om de boel te regelen.
- Honden die de leiding proberen te nemen zijn vaak zeer gestresst en kunnen probleemgedrag ontwikkelen.
Deel dit artikel met je vrienden: