Overgewicht bij honden voorkomen én verhelpen

oktober 6, 2017 Maikel

overgewicht bij honden 4

Overgewicht bij honden

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland veel honden te dik zijn. Dit kan, net als bij mensen, leiden tot een overtal aan gezondheidskwalen. Het kan onder andere hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, huidziekten en artritis veroorzaken. Dikke honden lopen een extra risico tijdens het rennen achter een bal aan of tijdens het spelen, omdat ze al die overtollige kilo’s mee moeten slepen. Dit vormt een extra belasting voor spieren en gewrichten. Voor een hond met overgewicht kan elke energieke beweging bijdragen aan de verergering van een probleem waardoor het risico groter wordt dat de hond op een gegeven moment alleen nog maar aan de riem mag worden uitgelaten en vooral niet te wild mag doen. Dit is voor een (vooral jongere) hond natuurlijk een marteling omdat hij zijn vriendjes bijvoorbeeld wel ziet rennen en spelen in het bos.

overgewicht hond

(Bron: https://www.dierendokters.com)

Gezondheidsklachten

In een onderzoek uit 2012 werd de invloed van obesitas op het welzijn van honden onderzocht. Het doel van dit onderzoek was om te bekijken of eigenaren van honden met overgewicht aanwijzingen zien voor een verminderd welzijn van hun hond, zoals gezondheidsklachten en gedragsveranderingen. Verder werd er onderzocht of er verschillen zijn tussen honden met een normaal gewicht en honden met overgewicht wat betreft voeding en beweging en waar eigenaren verandering in zouden willen brengen als hun hond zou moeten afvallen.

Een enquête werd ingevuld door eigenaren van honden die een dierenartsenpraktijk bezochten. De eigenaren kregen vragen over de gezondheid, het gedrag, de voeding en beweging van hun hond.

Na verwerking van de gegevens bleek dat de honden met overgewicht vaker gewrichtsklachten hebben en vaker een ontstekingsremmer krijgen. Ze zijn sneller moe, kunnen minder goed tegen warmte en spelen minder met andere honden. Ze krijgen vaker voer van de supermarkt en krijgen minder beweging. Eigenaren denken vaker dat hun hond altijd honger heeft. Verder geven eigenaren aan dat ze advies van hun dierenarts willen als hun hond zou moeten afvallen. De mensen die geen voeradvies hebben gehad, willen dit echter ook niet.

Eigenaren geven aan liever meer te gaan wandelen als hun hond moet afvallen, maar doen dit juist niet. Een groot deel van de eigenaren van honden met overgewicht onderschat de mate van het overgewicht bij hun hond. Ze weten vaak wel dat obesitas invloed heeft op de gezondheid van een hond. Bewustwording van het probleem bij eigenaren is erg belangrijk en verhoogd hopelijk ook de motivatie om de voeding en beweging van hun hond aan te passen. (Bron: Universiteit van Utrecht)

 

Dagelijkse behoeften van je hond

Het is belangrijk om te starten met het vaststellen van jouw hond zijn energieniveau en daar zijn dagelijkse behoeften aan beweging en voer op af te stellen. Sommige honden hebben minder behoefte aan energie dan anderen. Als een hond bijvoorbeeld dagelijks alleen een paar keer een rondje om het blok loopt en niet veel speelt, verbrandt hij natuurlijk erg weinig. Ook de aanleg kan een rol spelen: sommige rassen, zoals bijvoorbeeld de Labrador retriever, hebben erg veel aanleg om dik te worden. Na sterilisatie of castratie kan de energiebehoefte ook ineens minder worden, omdat de stofwisseling verandert. Daarnaast neemt de energiebehoefte van je hond geleidelijk af wanneer hij ouder wordt.

Voerovergewicht hond 2

Overigens zijn de hoeveelheden voer die aangegeven staan op de verpakkingen van hondenbrokken voor een hond in optimale conditie, die ook voldoende beweegt. Beweegt je hond minder, dan heeft hij minder nodig. Sommige voerproducenten geven op de verpakking ook verschillende hoeveelheden voer aan op basis van de hoeveelheid beweging die de hond krijgt.

Het is ook belangrijk dat je niet je hond voert op basis van het gewicht wat zij nu heeft, maar naar wat zij zou moeten wegen. Dus als je hond 40 kg weegt, terwijl 30 kg eigenlijk zijn ideale gewicht zou zijn, moet je hem voer geven voor een hond van 30 kg. Alles wat je meer geeft, heeft je hond niet nodig en wordt sneller opgeslagen in de vorm van vet.

 

Honden zijn van nature vasten-eters

Onze moderne huishonden hebben nog grotendeels dezelfde diëtaire behoeften als hun voorouders. Deze soort van oer-wolven waren in alle waarschijnlijkheid uitstekende jagers, hun dieet was dan ook primair afgesteld op vlees. Maar zelfs een roedel met de beste jagers zal in het uiterste geval maar enkele keren per week een succesvolle jacht hebben gehad. Dit betekent dat de dieren niet iedere dag goed konden eten. Hun stofwisseling was er dus op afgesteld om het langere periodes zonder voer te stellen. De dieren waren het gewend om een periode te vasten waarna ze, na een succesvolle jacht, zich helemaal vol aten om het vervolgens weer een langere periode zonder eten te doen.

veiligheid en leiding

Domesticatie en vermenselijking
Het domesticeren van honden heeft niet hun diëtaire behoeften veranderd, noch hun psychologische behoeften. Toch vinden we het al gauw zielig als Rakker loopt te bedelen of druk voedsel aan het zoeken is op straat. Vaak denken we dan; “Ach, het arme beestje heeft vast honger. Hij is zo druk aan het zoeken naar voer”. Dan zijn we al snel geneigd om haar meer voer te geven, om de honger te stillen zeg maar. Nu zal jij als hondenbezitter natuurlijk allang weten dat jouw hond ALTIJD honger heeft. Een gezonde hond hoort altijd trek/honger te hebben, als een hond eet tot hij niet meer wil heeft hij eigenlijk veel te veel gegeten. Honden zullen in principe blijven eten zolang het beschikbaar is. Ik ken weinig honden die uit zichzelf stoppen met eten zodra ze vol zitten. (Lees: niet meer eten dan ze echt nodig hebben). Dit zal waarschijnlijk ook te maken hebben met hun primitieve ‘jachtinstinct’ om zich helemaal vol te eten wanneer het kan omdat het misschien een lange tijd kan duren voordat ze weer kunnen eten.

 

Een goed dieet met voldoende beweging

Als je merkt dat je hond overgewicht heeft zal je haar op een dieet moeten zetten. Dit betekent niet alleen minder voer geven, maar ook ervoor zorgen dat de hond meer energie verbruikt dan dat ze binnenkrijgt. We moeten dus een calorie tekort creëren zodat het lichaam vet gaat verbranden.

overgewicht hond 3

(Bron: https://www.dierendokters.com)

Hoe gaan we dat doen?

Wij hebben voor jou een stappenplan opgesteld welke je kan volgen als jouw hond last van overgewicht heeft. Volg deze stappen en je hond is binnen een paar weken haar overgewicht kwijt.

Stap 1

Zorg dat de hond gezond is en geen last heeft van aandoeningen waaraan het overgewicht te wijten valt. Zoek uit wat het streefgewicht is van het type hond die je hebt. Dit kan je vinden in de ras-standaard wanneer je een rashond hebt of aan je dierenarts vragen.

Stap 2

Bereken de hoeveelheid brokken die jouw hond nodig heeft op basis van haar streefgewicht. Je kan het voer blijven geven wat je nu geeft of je kan overstappen op een speciaal dieetvoer. Het voordeel van het dieetvoer is dat het minder calorieen bevat maar wel de maag vult.

(Bonustip: snoepjes

Beloon je met voedsel? Trek het dan af van haar voer. Geef geen extra snoepjes, hun voer hebben ze echt genoeg aan. Wil je toch een keer iets lekkers geven, geef ze een bot (een echte, niet die namaak botten met al die kleuren) of een runderoor. Varkensoren kan je beter vermijden, deze zijn veel te vet. Gedroogde pens is ook prima.)

Stap 3

Geef de hond alléén in de ochtend de hoeveelheid voer die ze per portie hoort te krijgen op basis van haar streefgewicht. Op deze manier starten we haar metabolisme op aan het begin van de dag. Wanneer ze haar voer verteerd heeft blijft haar spijsvertering toch bezig en zal het, bij gebrek aan energie in de vorm van voedsel, beginnen met het verteren van de vetreserves. In de avond geven we dus geen voer omdat de hond in de avond veelal aan het rusten/slapen is en bijna geen energie verbruikt. En we willen natuurlijk dat ze afvalt.

(Bonustip: sperziebonen

Je kan de hond in de avond wel een portie sperziebonen geven. Sperziebonen (niet vers, maar juist uit blik) zijn een prima hulpmiddel om je hond te helpen wat overtollige kilo’s kwijt te raken. Sperziebonen zijn calorie-arm maar vullen wel de maag. Het wordt vaak ook aangeraden door dierenartsen. Het gaat niet om het nut van de groenten, maar om het nut van de vulling van de maag en de vezels die in de sperziebonen zitten. Wanneer je sperziebonen in de avond gebruikt als maaltijdvervanger heeft je hond geen honger gevoel, terwijl hij nauwelijks calorieën binnenkrijgt.)

Stap 4

Zorg dat je hond iedere dag voldoende beweging krijgt. Wanneer jouw hond meer spiermassa opbouwt draagt dit ook bij aan de vetverbranding, omdat spieren meer energie nodig hebben voor onderhoud dan vet. Een gespierde hond zal minder snel te dik worden. Hierbij een aantal voorbeelden van mogelijke manieren waarop je jouw hond fysiek kan uitdagen:

– Ga elke dag minimaal 1 uur met haar naar het bos of het strand zodat ze flink kan rennen en spelen met soortgenoten. Als je die mogelijheid niet hebt kun je er aan denken om een professionele uitlaatservice in te schakelen die deze taak van je kan overnemen.

– Honden van 1 jaar of ouder kunnen ook naast de fiets uitgelaten worden. Op die manier kan je ze op een hoger tempo fysiek uitdagen. Tegelijkertijd leert jouw hond om jou te volgen waardoor jullie band alleen maar sterker zal worden.

– Laat je hond bijvoorbeeld vaker zwemmen, dit is erg goed omdat op die manier de gewrichten ontlast worden.

Stap 5

Wanneer je hond zijn streefgewicht heeft bereikt kan je weer 2x per dag zijn normale voer gaan geven. Houdt nauwlettend in de gaten of hij niet opnieuw aan het aankomen is. Dat zou betekenen dat je zijn dagelijkse portie voer zal moeten verminderen. Daarbij is het zaak dat je hem dagelijks genoeg beweging blijft geven.

Bronnen:

http://www.kc-delft.nl/

Onderzoek invloed van obesitas op het welzijn van honden – Universiteit van Utrecht