overgewicht bij honden 4

Veel honden met overgewicht

Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland veel honden met overgewicht zijn. Dit kan, net als bij mensen, leiden tot een overtal aan gezondheidskwalen. Het kan onder andere hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, huidziekten en artritis veroorzaken. Dikke honden lopen een extra risico tijdens het rennen achter een bal aan of tijdens het spelen, omdat ze al die overtollige kilo’s mee moeten slepen. Dit vormt een extra belasting voor spieren en gewrichten.

Voor honden met overgewicht kan elke energieke beweging bijdragen aan de verergering van een probleem waardoor het risico groter wordt dat de hond op een gegeven moment alleen nog maar aan de riem mag worden uitgelaten en vooral niet te wild mag doen. Dit is voor een (vooral jongere) hond natuurlijk een marteling omdat hij zijn vriendjes bijvoorbeeld wel ziet rennen en spelen in het bos.

honden met overgewicht 1

(Bron: www.dierendokters.com)

Gezondheidsklachten

In een onderzoek van de Universiteit van Utrecht werd de invloed van obesitas op het welzijn van honden onderzocht. Het doel van dit onderzoek was om te bekijken of eigenaren van honden met overgewicht aanwijzingen zien voor een verminderd welzijn van hun hond, zoals gezondheidsklachten en gedragsveranderingen. Verder werd er onderzocht of er verschillen zijn tussen honden met een normaal gewicht en honden met overgewicht wat betreft voeding en beweging en waar eigenaren verandering in zouden willen brengen als hun hond zou moeten afvallen.

Een enquête werd ingevuld door eigenaren van honden die een dierenartsenpraktijk bezochten. De eigenaren kregen vragen over de gezondheid, het gedrag, de voeding en beweging van hun hond. Na verwerking van de gegevens bleek dat de honden met overgewicht vaker gewrichtsklachten hebben en vaker een ontstekingsremmer krijgen.

Minder energie

Uit het onderzoek bleek ook dat honden met overgewicht sneller moe zijn, minder goed tegen warmte kunnen en minder spelen met andere honden. Ze krijgen vaker voer van de supermarkt en krijgen minder beweging. Ook denken eigenaren vaker dat hun hond altijd honger heeft. Verder geven eigenaren aan dat ze advies van hun dierenarts willen als hun hond zou moeten afvallen.

Eigenaren geven aan liever meer te gaan wandelen als hun hond moet afvallen, maar doen dit juist niet. Een groot deel van de eigenaren van honden met overgewicht onderschat de mate van het overgewicht bij hun hond. Ze weten vaak wel dat obesitas invloed heeft op de gezondheid van een hond. Bewustwording van het probleem bij eigenaren is erg belangrijk en verhoogd hopelijk ook de motivatie om de voeding en beweging van hun hond aan te passen. (Bron: Universiteit van Utrecht)

Dagelijkse behoeften

Het is belangrijk om te starten met het vaststellen van jouw hond zijn energieniveau en daar zijn dagelijkse behoeften aan beweging en voer op af te stellen. Sommige honden hebben minder behoefte aan energie dan anderen. Als een hond bijvoorbeeld dagelijks alleen een paar keer een rondje om het blok loopt en niet veel speelt, verbrandt hij natuurlijk erg weinig. Volg het stappenplan verderop de pagina om uit te rekenen hoeveel calorieën en voer jouw hond precies nodig heeft op een dag.

Ook de aanleg kan een rol spelen: sommige rassen, zoals bijvoorbeeld de Labrador retriever, hebben erg veel aanleg om dik te worden. Na sterilisatie of castratie kan de energiebehoefte ook ineens minder worden, omdat de stofwisseling verandert. Daarnaast neemt de energiebehoefte van je hond geleidelijk af wanneer hij ouder wordt.

Voerhonden met overgewicht 2

Daarnaast zijn de hoeveelheden voer die aangegeven staan op de verpakkingen van hondenbrokken voor een hond in optimale conditie, die ook voldoende beweegt. Beweegt je hond minder, dan heeft hij minder nodig. Sommige voerproducenten geven op de verpakking ook verschillende hoeveelheden voer aan op basis van de hoeveelheid beweging die de hond krijgt.

Het is ook belangrijk dat je niet je hond voert op basis van het gewicht wat zij nu heeft, maar naar wat zij zou moeten wegen. Dus als je hond 40 kg weegt, terwijl 30 kg eigenlijk zijn ideale gewicht zou zijn, moet je hem voer geven voor een hond van 30 kg. Alles wat je meer geeft, heeft je hond niet nodig en wordt sneller opgeslagen in de vorm van vet.

Honden zijn van nature vasten-eters

Onze moderne huishonden hebben nog grotendeels dezelfde diëtaire behoeften als hun voorouders. Deze soort van oer-wolven waren in alle waarschijnlijkheid uitstekende jagers, hun dieet was dan ook primair afgesteld op vlees. Maar zelfs een roedel met de beste jagers zal in het uiterste geval maar enkele keren per week een succesvolle jacht hebben gehad. Dit betekent dat de dieren niet iedere dag konden eten.

Hun stofwisseling was er dus op afgesteld om het lange periodes zonder eten te stellen. De dieren waren het gewend om een tijd te vasten waarna ze zich, na een succesvolle jacht, helemaal vol aten om het vervolgens weer een lange periode zonder eten te doen.

Domesticatie en vermenselijking

Het domesticeren van honden heeft niet hun diëtaire behoeften veranderd, noch hun psychologische behoeften. Toch vinden we het al gauw zielig als onze hond aan het bedelen is of druk voedsel aan het zoeken is op straat. Vaak denken we dan; “Ach, het arme beestje heeft vast honger”. Dan zijn we al snel geneigd om haar meer voer te geven, om de honger te stillen zeg maar.

Nu zal jij als hondenbezitter natuurlijk allang weten dat jouw hond ALTIJD honger heeft. Een gezonde hond hoort altijd trek/honger te hebben, als een hond eet tot hij niet meer wil heeft hij eigenlijk veel te veel gegeten. Honden zullen in principe blijven eten zolang het beschikbaar is. Ik ken weinig honden die uit zichzelf stoppen met eten zodra ze vol zitten. (Lees: niet meer eten dan ze echt nodig hebben). Dit zal waarschijnlijk ook te maken hebben met hun primitieve ‘jachtinstinct’ om zich helemaal vol te eten wanneer het kan omdat het misschien een lange tijd kan duren voordat ze weer kunnen eten.

De gevolgen van de hele dag eten

Als je hond de gehele dag door aan het eten is en zelfs al wanneer ze elke dag dezelfde hoeveelheden eten, ontstaat onder andere een verminderde gevoeligheid voor insuline. Vooral met brok en blikvoeding. Insuline is het hormoon dat onder andere de suikerspiegel regelt bij je dier. Als deze insuline gevoeligheid afneemt stijgen suikerspiegels en kan suikerziekte ontstaan.

Continu hoge suikerspiegels door veel geraffineerde suikers (= hoge glycemische lading en – index) en de gehele dag door kunnen eten, leidt tot een snelle opstapeling van wit vet in de buikholte (overgewicht). Samen met dit vet zal het afweersysteem op een laag pitje aangezet worden. Het langdurig aanzetten van dit afweersysteem zal uiteindelijk leiden tot vele ontstekingsstoffen die continu door het lichaam razen.

Ook zal dit langdurig geactiveerde afweersysteem energie pikken van andere organen en weefsels. Dit zal leiden tot een tekort aan energie in die weefsels. Dit chronische energietekort in weefsels en organen leidt op termijn tot een ziekte. Een verkeerde verdeling van energie dus. Dit zijn enkele van de gevolgen van continu eten en continu veel geraffineerde koolhydraten aan je hond geven. (Bron: www.carnivoer.com)

Hoe herken je overgewicht?

Met hulp van de afbeelding hieronder kun je gemakkelijk vaststellen of jouw hond overgewicht heeft. Als je merkt dat je hond overgewicht heeft kun je het stappenplan hieronder volgen om zonder te diëten jouw hond op zijn streefgewicht te krijgen. (bron: www.sciencedirect.com)

honden met overgewicht 3

(Bron: www.dierendokters.com)

Het 5 Stappen Plan Voor Een Gezond Gewicht

Ik heb een speciaal stappenplan opgesteld welke je kan volgen als je hond wel wat kilo’s mag afvallen. Volg deze stappen en je hond is binnen no time haar overgewicht kwijt en bovendien sterker en gezonder!

Stap 1 – Gezondheid check

Laat je hond controleren door een dierenarts en zorg dat zij gezond is en geen last heeft van aandoeningen waaraan het overgewicht te wijten valt. Bespreek met je dierenarts wat het streefgewicht is van jouw hond en dat je graag je hond wilt laten afvallen. Dit stappenplan is geen vervanging voor medisch advies van een dierenarts.

Stap 2 – Hoeveelheid voer

Bereken via deze site de hoeveelheid calorieën en voer die jouw hond nodig heeft op basis van haar streefgewicht, leeftijd en energie niveau. Je kan het voer blijven geven wat je nu geeft, of wat ik ook kan aanraden is je hond vers vlees te geven in plaats van brokken. Het is meer natuurlijke voeding en vaak vinden ze het ook nog lekkerder! Lees hier meer over de voordelen van vers vlees voor je hond.

Bonustip: snoepjes

Beloon je met voedsel? Trek het dan af van haar voer. Geef geen extra snoepjes aan honden met overgewicht, hun voer hebben ze echt genoeg aan. Wil je toch een keer iets lekkers geven, geef ze een bot (een echte, niet die namaak botten met al die kleuren) of een runderoor. Varkensoren kan je beter vermijden, deze zijn veel te vet. Gedroogde pens is ook prima.

Stap 3 – Tijd restrictief eten

Begin door je hond gewoon de uitgerekende dagelijkse hoeveelheid voer te geven op de vaste tijdstippen die je gewend bent, dat is meestal 1x in de ochtend en 1x in de avond, maar zorg dat er na de laatste maaltijd van de dag minstens 12 uur tussen deze en de volgende maaltijd of snack zit.

Daarna ga je week na week steeds meer tijd tussen de laatste maaltijd van de dag en de eerstvolgende maaltijd laten, van 12 naar 14 en uiteindelijk naar 16 uur. Het is belangrijk om dit stap voor stap te doen, zodat de hond zijn lichaam rustig kan wennen aan het nieuwe eetpatroon.

Dit heet tijd restrictief eten. Het doel is om uiteindelijk alle calorieën die de hond nodig heeft op een dag, verdeeld over twee maaltijden te geven in een tijdsbestek van 8 uur. Dus 16 uur niet eten, 8 uur wel eten.

Stap 4 – Varieer de hoeveelheid voer

Geef ze ook niet elke dag dezelfde hoeveelheid voer. Dus bijvoorbeeld één dag de normale geadviseerde hoeveelheid. De dag erop de halve dosis. De dag erop driekwart, de dag erop de normale dosis en de dag erop de halve dosis. Op deze wijze ontstaat een prikkel voor het lichaam om efficiënter met de voeding om te gaan. Lees hier verder voor meer informatie over dit proces.

Stap 5 – Voldoende beweging

Wat vooral een prikkeling geeft aan het lichaam om efficiënter met voeding om te gaan is op een nuchtere maag een grote wandeling met je hond te maken. Nuchter bewegen geeft een stijging van de stof AMPK kinase. Deze stof maakt cellen gevoeliger voor insuline en leidt tot een nog beter gecontroleerde bloedsuikerspiegel, meer weerbaarheid van de cellen en dus een betere gezondheid voor je hond!

Daarnaast zorgt voldoende beweging (vooral op een nuchtere maag) ervoor dat je hond overtollig vet verbrand en meer spiermassa opbouwt. Wat weer bijdraagt aan de vetverbranding omdat spieren meer energie nodig hebben voor onderhoud dan vet. Een gespierde hond zal dus minder snel te dik worden.

Wat je kan doen om je hond meer beweging te geven

– Ga elke dag minimaal 1 uur met haar naar het bos of het strand zodat ze goed haar energie kwijt kan en evt. kan spelen met soortgenoten. Als je die mogelijkheid niet hebt kun je er aan denken om een professionele uitlaatservice in te schakelen die deze taak van je kan overnemen.

– Honden van 1 jaar of ouder kunnen ook naast de fiets uitgelaten worden. Op die manier kan je ze op een hoger tempo fysiek uitdagen. Tegelijkertijd leert jouw hond om jou te volgen waardoor jullie band alleen maar sterker zal worden.

– Laat je hond bijvoorbeeld vaker zwemmen, dit is erg goed omdat op die manier de gewrichten ontlast worden. Door intermitterend te vasten daalt de insuline resistentie.

Conclusie

Insuline resistentie bij honden, veroorzaakt door teveel voeding, verkeerde voeding of de gehele dag door toegang te hebben tot voeding, kan suikerziekte en overgewicht veroorzaken. Dit kan op lange termijn zelfs leiden tot ziekte. Door tijd restrictief te eten daalt de insuline resistentie bij honden en verbeterd de vetverbranding.

Daarnaast helpt nuchter te bewegen je hond zijn lichaam om efficiënter met zijn voeding om te gaan en meer vet te verbranden. Dit proces wordt verder versterkt door te variëren met de hoeveelheid voeding die je dagelijks aan je hond geeft.

Door het volgen van het ‘5 stappenplan voor een gezond gewicht’ is je hond snel van zijn overgewicht af, heeft hij meer energie en een over het algemeen betere gezondheid. Zodat je langer van je hond kunt genieten.

Bronnen:

 

Mijn 6 Beste Tips Voor Het (Her)Opvoeden Van Een Hond

Van Maikel  /  14 januari 2021
Creëer Balans In Het Leven Van Je hond Met Deze 6 Tips Heb je net een nieuwe hond geadopteerd? Of...
Lees verder

Intolerantie Bij Honden

Van Maikel  /  30 november 2020
 Wat is intolerantie bij honden? Sommige honden kunnen hun soortgenoten gewoon niet verdragen, ze voelen zich ongemakkelijk of worden...
Lees verder

De Top 5 Hondenfilms Van De Afgelopen 15 Jaar 🐶🐕🎥🍿⭐5️⃣

Van Maikel  /  13 november 2020
 Mijn Top 5 Favoriete Films Met Honden In De Hoofdrol Onthuld! Honden in films en series weten al decennialang...
Lees verder

STOP het blaffen naar en achterna rennen van fietsers

Van Maikel  /  4 november 2020
 Rent jouw hond vaak achter fietsers of skaters aan en vraag je je af hoe je dit het beste...
Lees verder

Veiligheid en Leiding

Van Maikel  /  22 februari 2020
Veiligheid en leiden, de basis voor een ontspannen, sociale hond Veiligheid en leiding zijn fundamentele pilaren voor iedere hond zijn...
Lees verder

Waarom heeft een hond structuur nodig?

Van Maikel  /  19 december 2017
 Waarom heeft een hond structuur nodig? Honden leven in onze mensenwereld Wij hebben ervoor gekozen om honden in ons...
Lees verder

Klimt jouw hond omhoog in de roedel?

Van Maikel  /  18 december 2017
 Wil jouw hond de roedelleider worden? In deze video legt Maikel uit waarom jouw hond totaal GEEN interesse heeft...
Lees verder

Waarom jouw hond niet komt wanneer je hem roept

Van Maikel  /  20 november 2017
Non-verbale communicatie is 93% van wat je zegt In deze video bespreekt Maikel hoe je eenvoudig ervoor zorgt dat jouw...
Lees verder

3 tips voordat je een hond gaat adopteren

Van Maikel  /  26 oktober 2017
Waar moet je rekening mee houden voordat je een hond gaat adopteren? In deze video bespreekt Maikel wat de belangrijkste...
Lees verder

Ben jij reactief of assertief naar je hond toe?

Van Maikel  /  17 oktober 2017
Wat is het verschil tussen reactief en assertief zijn? In deze video bespreekt Maikel wat het verschil is tussen reactiviteit...
Lees verder

Overgewicht bij honden voorkomen én verhelpen

Van Maikel  /  6 oktober 2017
Veel honden met overgewicht Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland veel honden met overgewicht zijn. Dit kan, net als...
Lees verder

Conditionele Gehoorzaamheid & Onconditionele Liefde

Van Maikel  /  27 maart 2017
 Conditionele gehoorzaamheid Conditionele gehoorzaamheid betekent dat jouw hond alleen luistert onder bepaalde omstandigheden of op specifieke plekken zoals op...
Lees verder

Energie

Van Maikel  /  26 oktober 2016
Energie, een hippieterm of daadwerkelijk terug te voeren naar fysieke eigenschappen? Jouw hond reageert voornamelijk op energie en lichaamstaal, het...
Lees verder

Train je hond in kleine stappen

Van Maikel  /  30 september 2016
Train Je Hond In Kleine Stappen Zorg ervoor dat je hond begrijpt wat je van hem wilt Er zijn vele...
Lees verder

Waarom je nooit je hond moet testen

Van Maikel  /  7 augustus 2016
Waarom je nooit je hond moet testen Honden leren op basis van consequenties van hun gedrag Honden hebben, in tegenstelling...
Lees verder

Structuur Tijdens De Wandeling

Van Maikel  /  31 juli 2016
Waarom is het zo belangrijk om een duidelijke structuur tijdens de wandeling met je hond te hebben? In deze video...
Lees verder

Het Verschil Tussen Hondentraining en Opvoeding

Van Maikel  /  17 juli 2016
Wat is het verschil tussen hondentraining en -opvoeding? Is dat niet hetzelfde? Is er een verschil tussen hondentraining en opvoeding?...
Lees verder

Jouw hond positief beïnvloeden

Van Maikel  /  6 juli 2016
Veel hondeneigenaren liggen niet compleet op één lijn met hun hond, ze zien niet hoe zij zelf het gedrag van...
Lees verder

Wat je kan leren van je hond over geduld en echte problemen

Van Maikel  /  10 mei 2016
Hoe honden mij hebben geholpen een beter persoon te worden Honden hebben ons veel te leren. Na het lezen van...
Lees verder

Opwinding of Blijheid? Hoe stop je hyper-actief gedrag?

Van Maikel  /  13 april 2016
Kan jij het verschil zien tussen opwinding en blijheid? Het is belangrijk om een distinctie te maken tussen opwinding en...
Lees verder
{"slides_column":"3","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":"4000","speed":"300","rtl":"false","infinite":"true","blogdesign":"design-7"}
Deel dit artikel met je vrienden: