Wat is het verschil tussen hondentraining en -opvoeding? Is dat niet hetzelfde?

Is er een verschil tussen hondentraining en opvoeding? Kort gezegd, “ja”. Lees de rest van dit artikel voor het lange antwoord.

Ik heb hele strak getrainde honden gezien die nog steeds gedragsproblemen hadden. Deze honden konden veel trucjes zoals zit, poot geven en omrollen. Maar vernielde nog steeds meubels, blaften continu of trokken erg aan de riem tijdens het wandelen.

Trucjes leren of opvoeden?

Een hond leren om te zitten, blijven of om te rollen leert ze alleen dat ze een beloning kunnen krijgen wanneer ze deze dingen doen. Het is in feite niet meer dan een trucje. Maar het leert ze niet om netjes aan de riem te lopen of om zich sociaal op te stellen naar soortgenoten toe.

Hondentraining
Hondentraining is gericht op het individu en leert de hond associaties te maken tussen hun gedrag en evt. beloningen die daar het resultaat van kunnen zijn.

Hondenopvoeding
Hondenopvoeding is het aanleren van duidelijke regels en grenzen om een structuur te creëren in de roedel/familie waarin de hond zich veilig kan voelen en waar de mens consequent leiderschap uitstraalt naar de hond.

Het verschil tussen hondentraining en opvoeding zit hem dus vooral in het doel; wil je je hond trucjes leren of wil je een kalme, evenwichtige hond?

Probleemgedrag

Wanneer een hond probleemgedrag laat zien, zoals bijten naar andere honden en mensen, bal-fixatie heeft of constant opspringt naar iedereen. Zou je gebruikelijk als eigenaar of als hondentrainer ervoor kiezen om al dit gedrag individueel te trainen om de hond te leren hier ander gedrag te laten zien. Vaak wordt dan de oorzaak van de problemen over het hoofd gezien.

Er is geen hoeveelheid aan training die deze gedragsproblemen kan oplossen. Je kan enorm veel tijd spenderen aan het ‘weg-trainen’ van al deze misdragingen, maar wat je vaak ziet is dat de training alleen effectief is wanneer je daadwerkelijk in de buurt bent. Zonder dat de trainer aanwezig is, is er geen beloning of correctie die het gedrag kan veranderen.

Honden (her)opvoeden

Om een hond succesvol (her) op te voeden, dien je erachter te komen wat de oorzaak is in de hond zijn omgeving welke het probleemgedrag veroorzaakt. Verveelt de hond zich? Is hij gefrustreerd? Overenthousiast? Angstig? Als je niet de oorzaak van het probleemgedrag onderzoekt kan je een goedgetrainde hond hebben die kan zitten op commando, maar die nog steeds compleet verveeld of gefrustreerd is.

De grootste factor die een hond beïnvloed in zijn omgeving is de ‘energie’ van de mensen om hem heen. Honden zijn onze spiegels, zij reflecteren onze energie terug naar ons, als wij niet in balans zijn en niet consequent leiderschap uitstralen naar hun toe, hoe kunnen zij ons dan kalm en onderdanig volgen?

Duidelijkheid

Honden willen dat wij ze duidelijk maken welk gedrag gewenst en ongewenst is. Wanneer wij duidelijk maken welk gedrag wij verwachten van hen, door het stellen van regels en grenzen, creëren we rust voor de hond. Hij hoeft namelijk niet zelf uit te vogelen welk gedrag zijn baasje van hem verwacht. Door het aanbieden van een duidelijke structuur in de hond zijn leven pakken we probleemgedrag bij de oorzaak aan en kunnen we in veel gevallen probleemgedrag simpel oplossen of, beter nog zelfs, voorkomen.

Regels en grenzen; voorbeelden uit de praktijk

Als je bijvoorbeeld de regel maakt dat, wanneer je jezelf klaar maakt om naar werk te gaan, je hond op zijn mand moet liggen. Dan voorkom je dat hij enthousiast of ongerust wordt over jouw aankomende vertrek. Je geeft hem wat anders te doen in plaats van jou te volgen naar de deur.

Als je een grens maakt om de eettafel heen waar de hond niet overheen mag, dan begrijpt hij dat deze plek van de mensen is en voorkom je dat jouw hond geobsedeerd raakt van voedsel en dat dat hij gaat bedelen aan tafel.

Kalme, assertieve energie

Regels en grenzen stellen houdt in dat jij de lengte en intensiteit van een activiteit controleert. Met de bal spelen is over wanneer jij zegt dat het over is. Dit is waar kalme, assertieve energie een belangrijke rol speelt. Tijdens het stellen van de regels en grenzen doe je dit op een kalme, evenwichtige manier.

Deze energie is geruststellend voor je hond, het straalt namelijk zelfverzekerdheid en leiderschap uit. Het creëert de associatie in jouw hond zijn hoofd: Als ik dit doe dan is mijn roedelleider kalm en gelukkig.

Beloningverschil tussen hondentraining en opvoeding

Wanneer je trots bent op je hond is dat op zichzelf al een mooie vorm van beloning. Je hoeft je hond niet altijd een snoepje te geven zodat zij zich gedraagt, jouw goedkeuring is al de beloning.

Onze honden willen ‘werken’ voor ons, ze willen iets te doen hebben. Daarom kunnen we van onze hond pas verwachten dat zij zich goed zal gedragen wanneer wij duidelijk en consequent zijn met wat we willen.

Creëer balans

Wanneer je de opvoeding van je hond gemeesterd hebt, dan is het trainen van je viervoeter daarna een eitje. Dan kun je kiezen voor de techniek waar jij je het meest bij op je gemak voelt. Maar een hond in balans brengen heeft weinig te maken met training en technieken. Het heeft alles te maken met een kalme, evenwichtige leider zijn en het stellen van duidelijke regels en grenzen.

Conclusie

  • Er is een verschil tussen hondentraining en opvoeding
  • Hondentraining is gericht op het individu en leert de hond associaties te maken tussen hun gedrag en evt. beloningen die daar het resultaat van kunnen zijn.
  • Hondenopvoeding is het aanleren van duidelijke regels en grenzen om een structuur te creëren in de roedel/familie.
  • Om een oplossing te vinden voor probleemgedrag is het zaak om de oorzaak van het gedrag te onderzoeken in de hond zijn omgeving.
  • De grootste factor die een hond beïnvloed in zijn omgeving is de ‘energie’ van de mensen om hem heen.
  • Honden verlangen duidelijkheid van ons welk gedrag gewenst en ongewenst is.
  • Door het aanbieden van een duidelijke structuur in de hond zijn leven pakken we probleemgedrag bij de oorzaak aan.
  • Daarom heeft een hond in balans brengen weinig te maken met training en technieken.

 

Mijn 6 Beste Tips Voor Het (Her)Opvoeden Van Een Hond

Van Maikel  /  14 januari 2021
Creëer Balans In Het Leven Van Je hond Met Deze 6 Tips Heb je net een nieuwe hond geadopteerd? Of...
Lees verder

Intolerantie Bij Honden

Van Maikel  /  30 november 2020
 Wat is intolerantie bij honden? Sommige honden kunnen hun soortgenoten gewoon niet verdragen, ze voelen zich ongemakkelijk of worden...
Lees verder

De Top 5 Hondenfilms Van De Afgelopen 15 Jaar 🐶🐕🎥🍿⭐5️⃣

Van Maikel  /  13 november 2020
 Mijn Top 5 Favoriete Films Met Honden In De Hoofdrol Onthuld! Honden in films en series weten al decennialang...
Lees verder

STOP het blaffen naar en achterna rennen van fietsers

Van Maikel  /  4 november 2020
 Rent jouw hond vaak achter fietsers of skaters aan en vraag je je af hoe je dit het beste...
Lees verder

Veiligheid en Leiding

Van Maikel  /  22 februari 2020
Veiligheid en leiden, de basis voor een ontspannen, sociale hond Veiligheid en leiding zijn fundamentele pilaren voor iedere hond zijn...
Lees verder

Waarom heeft een hond structuur nodig?

Van Maikel  /  19 december 2017
 Waarom heeft een hond structuur nodig? Honden leven in onze mensenwereld Wij hebben ervoor gekozen om honden in ons...
Lees verder

Klimt jouw hond omhoog in de roedel?

Van Maikel  /  18 december 2017
 Wil jouw hond de roedelleider worden? In deze video legt Maikel uit waarom jouw hond totaal GEEN interesse heeft...
Lees verder

Waarom jouw hond niet komt wanneer je hem roept

Van Maikel  /  20 november 2017
Non-verbale communicatie is 93% van wat je zegt In deze video bespreekt Maikel hoe je eenvoudig ervoor zorgt dat jouw...
Lees verder

3 tips voordat je een hond gaat adopteren

Van Maikel  /  26 oktober 2017
Waar moet je rekening mee houden voordat je een hond gaat adopteren? In deze video bespreekt Maikel wat de belangrijkste...
Lees verder

Ben jij reactief of assertief naar je hond toe?

Van Maikel  /  17 oktober 2017
Wat is het verschil tussen reactief en assertief zijn? In deze video bespreekt Maikel wat het verschil is tussen reactiviteit...
Lees verder

Overgewicht bij honden voorkomen én verhelpen

Van Maikel  /  6 oktober 2017
Veel honden met overgewicht Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland veel honden met overgewicht zijn. Dit kan, net als...
Lees verder

Conditionele Gehoorzaamheid & Onconditionele Liefde

Van Maikel  /  27 maart 2017
 Conditionele gehoorzaamheid Conditionele gehoorzaamheid betekent dat jouw hond alleen luistert onder bepaalde omstandigheden of op specifieke plekken zoals op...
Lees verder

Energie

Van Maikel  /  26 oktober 2016
Energie, een hippieterm of daadwerkelijk terug te voeren naar fysieke eigenschappen? Jouw hond reageert voornamelijk op energie en lichaamstaal, het...
Lees verder

Train je hond in kleine stappen

Van Maikel  /  30 september 2016
Train Je Hond In Kleine Stappen Zorg ervoor dat je hond begrijpt wat je van hem wilt Er zijn vele...
Lees verder

Waarom je nooit je hond moet testen

Van Maikel  /  7 augustus 2016
Waarom je nooit je hond moet testen Honden leren op basis van consequenties van hun gedrag Honden hebben, in tegenstelling...
Lees verder

Structuur Tijdens De Wandeling

Van Maikel  /  31 juli 2016
Waarom is het zo belangrijk om een duidelijke structuur tijdens de wandeling met je hond te hebben? In deze video...
Lees verder

Het Verschil Tussen Hondentraining en Opvoeding

Van Maikel  /  17 juli 2016
Wat is het verschil tussen hondentraining en -opvoeding? Is dat niet hetzelfde? Is er een verschil tussen hondentraining en opvoeding?...
Lees verder

Jouw hond positief beïnvloeden

Van Maikel  /  6 juli 2016
Veel hondeneigenaren liggen niet compleet op één lijn met hun hond, ze zien niet hoe zij zelf het gedrag van...
Lees verder

Wat je kan leren van je hond over geduld en echte problemen

Van Maikel  /  10 mei 2016
Hoe honden mij hebben geholpen een beter persoon te worden Honden hebben ons veel te leren. Na het lezen van...
Lees verder

Opwinding of Blijheid? Hoe stop je hyper-actief gedrag?

Van Maikel  /  13 april 2016
Kan jij het verschil zien tussen opwinding en blijheid? Het is belangrijk om een distinctie te maken tussen opwinding en...
Lees verder
{"slides_column":"3","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":"4000","speed":"300","rtl":"false","infinite":"true","blogdesign":"design-7"}
Deel dit artikel met je vrienden: