Goed getraind, maar niet goed opgevoed

juli 17, 2016 Maikel

Goed getraind maar niet goed opgevoed

 

Wat is het verschil tussen hondentraining en opvoeding? Is dat niet hetzelfde?

Kort gezegd, “nee”. Hier is het lange antwoord.

 

Ik heb hele strak getrainde honden gezien die nog steeds gedragsproblemen hadden. Deze honden konden veel trucjes zoals zit, poot geven en omrollen. Maar vernielde nog steeds meubels, blaften continu of trokken erg aan de riem tijdens het wandelen.

 

Een hond leren om te zitten, blijven of om te rollen leert ze alleen dat ze een beloning kunnen krijgen wanneer ze deze dingen doen. Maar het leert ze niet om netjes aan de riem te lopen of om zich sociaal op te stellen naar soortgenoten toe.

 

Hondentraining

Is gericht op het individu en leert de hond associaties te maken tussen hun gedrag en evt. beloningen die daar het resultaat van kunnen zijn.

 

Hondenopvoeding

Opvoeding is het aanleren van duidelijke regels en grenzen om een structuur te creëren in de roedel/familie waarin de hond zich veilig kan voelen en waar de mens consequent leiderschap uitstraalt naar de hond.

 

Wanneer een hond probleemgedrag laat zien, zoals bijten naar andere honden en mensen, balfixatie heeft of constant opspringt naar iedereen. Zou je gebruikelijk als eigenaar of als hondentrainer ervoor kiezen om al dit gedrag individueel te trainen om de hond te leren hier ander gedrag te laten zien. Vaak wordt dan de oorzaak van de problemen over het hoofd gezien.

 

Er is geen hoeveelheid aan training die deze gedragsproblemen kan oplossen.  Je kan enorm veel tijd spenderen aan het ‘wegtrainen’ van al deze misdragingen, maar wat je vaak ziet is dat de training alleen effectief is wanneer je daadwerkelijk in de buurt bent. Zonder dat de trainer aanwezig is, is er geen beloning of correctie die het gedrag kan veranderen.

 

Honden (her)opvoeden

Om een hond succesvol (her) op te voeden, dien je erachter te komen wat de oorzaak is in de hond zijn omgeving welke het probleemgedrag veroorzaakt. Verveelt de hond zich? Is hij gefrustreerd? Overenthousiast? Angstig? Als je niet de oorzaak van het probleemgedrag onderzoekt kan je een goedgetrainde hond hebben die kan zitten op commando, maar die nog steeds compleet verveeld of gefrustreerd is.

 

De grootste factor die een hond beïnvloed in zijn omgeving is de ‘energie’ van de mensen om hem heen. Honden zijn onze spiegels, zij reflecteren onze energie terug naar ons, als wij niet in balans zijn en niet consequent leiderschap uitstralen naar hun toe, hoe kunnen zij ons dan kalm en onderdanig volgen?

 

Duidelijkheid

Honden willen dat wij ze duidelijk maken welk gedrag gewenst en ongewenst is. Wanneer wij duidelijk maken welk gedrag wij verwachten van hen, door het stellen van regels en grenzen, creëren we rust voor de hond. Hij hoeft namelijk niet zelf uit te vogelen welk gedrag zijn baasje van hem verwacht. Door het aanbieden van een duidelijke structuur in de hond zijn leven pakken we probleemgedrag bij de oorzaak aan en kunnen we in veel gevallen probleemgedrag simpel oplossen of, beter nog zelfs, voorkomen.

veiligheid en leiding

In de praktijk

Als je bijvoorbeeld de regel maakt dat, wanneer je jezelf klaar maakt om naar werk te gaan, je hond op zijn mand moet liggen. Dan voorkom je dat hij enthousiast of ongerust wordt over jouw aankomende vertrek. Je geeft hem wat anders te doen en hij weet dat hij het moet doen. Als je een grens maakt om de eettafel heen waar de hond niet overheen mag, dan begrijpt hij dat deze plek van de mensen is en voorkom je dat jouw hond geobsedeerd raakt van voedsel en dat dat hij gaat bedelen aan tafel.

 

Regels en grenzen stellen houdt in dat jij de lengte en intensiteit van een activiteit controleert. Met de bal spelen is over wanneer jij zegt dat het over is.

 

Dit is waar kalme, evenwichtige energie een belangrijke rol speelt. Tijdens het stellen van de regels en grenzen doe je dit op een kalme, evenwichtige manier. Deze energie is geruststellend voor je hond, het straalt namelijk zelfverzekerdheid en leiderschap uit. Het creëert de associatie in jouw hond zijn hoofd: Als ik dit doe dan is mijn roedelleider kalm en gelukkig.

 

Beloningverschil tussen hondentraining en opvoeding

En dat is op zichzelf al een mooie vorm van beloning. Je hoeft je hond niet altijd een snoepje te geven zodat zij zich gedraagt, jouw goedkeuring is al de beloning. Onze honden willen ‘werken’ voor ons, ze willen iets te doen hebben. Zolang wij duidelijk en consequent zijn met wat we willen, kunnen we van onze hond verwachten dat zij zich goed gedragen.

 

Wanneer je deze relatie realiseert, is het trainen van je hond een eitje. Dan kun je kiezen voor de techniek waar jij je het meest bij op je gemak voelt. Maar een hond in balans brengen heeft weinig te maken met training en technieken. Het heeft alles te maken met een kalme, evenwichtige leider zijn en het stellen van duidelijke regels en grenzen.

 

Conclusie

  1. Hondentraining is gericht op het individu en leert de hond associaties te maken tussen hun gedrag en evt. beloningen die daar het resultaat van kunnen zijn.
  2. Opvoeding is het aanleren van duidelijke regels en grenzen om een structuur te creëren in de roedel/familie.
  3. Om een oplossing te vinden voor probleemgedrag is het zaak om de oorzaak van het gedrag te onderzoeken in de hond zijn omgeving.
  4. De grootste factor die een hond beïnvloed in zijn omgeving is de ‘energie’ van de mensen om hem heen.
  5. Honden verlangen duidelijkheid van ons welk gedrag gewenst en ongewenst is.
  6. Door het aanbieden van een duidelijke structuur in de hond zijn leven pakken we probleemgedrag bij de oorzaak aan.
  7. Een hond in balans brengen heeft weinig te maken met training en technieken.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via:

 

Facebooktwitterpinterest

 

Tags: ,