Kan jij het verschil zien tussen opwinding en blijheid?
Het is belangrijk om een distinctie te maken tussen opwinding en blijheid. Daarom moet je jezelf ook afvragen: ‘welk gedrag wil ik belonen?’. Ga je jouw hond belonen voor kalm gedrag of voor druk gedrag?
Ik vind dat het in het algemeen beter voor honden is om aandacht en knuffels te krijgen wanneer zij kalm zijn. Dit stimuleert het kalme gedrag en motiveert de hond om dit gedrag vaker te laten zien.
Opwinding kan je het beste negeren zodat de hond niet nog drukker wordt. Als je opwinding wel beloont kan je hond overgestimuleerd raken en kan het lang duren voordat hij weer kalm wordt. In het algemeen vind ik dat een opgewonden hond niet blij is, maar opgewonden! Een blije hond is, in mijn mening, een kalme hond.
Maar hij is zo blij!
Opwinding of enthousiast gedrag is niet zozeer blijheid. Vooral als de hond zelf het gedrag initieert is het beter te wachten totdat de hond kalm is voordat je hem aandacht geeft. Als jij het gedrag niet initieert, maar je reageert op de hond zijn enthousiasme, leer je hem aan dat hij op dat “knopje” moet drukken om aandacht van jou te krijgen.
Hierbij start je hond de interactie zonder dat er duidelijke grenzen zijn en hoe meer jij reageert op zijn gedrag hoe meer het gezien wordt als een beloning voor hem. Je wilt jezelf vooral pro-actief naar je hond opstellen, niet reactief. Reactiviteit creëert vaak nog meer opwinding, ook zegt het veel over de onderlinge verhoudingen.
Degene die het meest reageert op de ander in een interactie toont meer “volger-gedrag”. Je wilt dat jouw hond op jou reageert vanuit een pro-actieve houding waardoor de dynamiek van leider-volger duidelijk is.
Structuur
Elke interactie met je hond dient een duidelijk begin en een einde te hebben. Als het aan de hond ligt blijf je uren knuffelen en spelen, daarom is het zaak dat jij als leider aangeeft wanneer en hoe jullie interactie start en wanneer het klaar is.
Als je hond kalm is en je nodigt hem uit om naar jou toe te komen kan je ervoor kiezen de hond zijn ‘energie’ op te pompen en met hem te spelen. Wanneer je klaar bent met spelen geef je dit aan en hoort de hond weer kalm te worden.
Als je het andersom doet; je start met spelen of druk doen wanneer de hond dit initieert. Is het heel moeilijk voor je hond om na het spelen weer te kalmeren, hij was immers al druk toen jullie begonnen en kan daarna moeilijker weer ontspannen.
Opwinding of blijheid?
Wanneer je goed je hond zijn lichaamstaal leest kan je duidelijk het verschil zien tussen opwinding en blijheid. Zijn kalme en blije gedrag is goed te herkennen. Dit is hét moment om een interactie te starten, want het definieert het gedrag waar de hond voor beloond wordt.
Het is vaak een kwestie van timing; wacht 1-2 minuten na je hond zijn enthousiaste begroeting en je ziet hem al kalmeren. Je interactie heeft dan een duidelijke structuur; je hond reageert op jou en kijkt naar jouw ‘signalen’ om te bepalen welk gedrag gewenst is (en hem de gewilde aandacht oplevert).
‘Schakelen’ tussen energie-niveaus
Maak het makkelijker voor je hond om te ‘schakelen’ tussen energieniveaus. Wanneer hij kalm en blij is start je het spelen, waardoor hij druk wordt. Wanneer je klaar bent met spelen geeft je dit aan, waardoor de hond weer naar zijn initiële energie-niveau (kalm en blij) terugzakt. Dit noem ik ‘schakelen’ en is een belangrijke vaardigheid voor je hond.
Als je de juiste signalen afgeeft als eigenaar kan je je hond helpen makkelijker te schakelen tussen een kalme en opgewonden ‘staat’. Hierdoor wordt het eenvoudiger voor hem om te begrijpen welk gedrag het beste past bij de situatie. Als je heel druk gaat bewegen en geluiden gaat maken geef je aan de hond aan dat het tijd om te spelen is. Wanneer je stil blijft staan en een kalmerend gebaar maakt met je hand maak je duidelijk dat de hond moet kalmeren.
Conclusie
- Herken opwinding of blijheid wanneer je jouw hond ziet
- Beloon vooral kalm en blij gedrag, start je interacties (knuffelen, spelen) op die manier.
- Neem een pro-actieve houding aan naar je hond en geen reactieve houding. Laat je hond op jou reageren waardoor de dynamiek leider-volger duidelijk is.
- Biedt je hond een duidelijke structuur aan waarin het makkelijk voor hem is te ‘schakelen’ tussen energie-niveaus.
- Wacht 1-2 minuten, nadat je hond jou enthousiast begroet, voordat je hem aandacht geeft en zie hoe snel hij kan kalmeren
- Wees bewust van je lichaamstaal en signalen, zo maak je duidelijk welk gedrag past bij de situatie.
Deel dit artikel met je vrienden: