Veiligheid en leiden, de basis voor een ontspannen, sociale hond
Veiligheid en leiding zijn fundamentele pilaren voor iedere hond zijn socialisatie en algemene welzijn. Zonder een gevoel van veiligheid laten honden vaak vecht- of vluchtgedrag zien. Dit gedrag kan in beide gevallen uitermate slecht uitpakken voor het dier.
Als een hond gaat vluchten kan hij het park uitrennen en terecht komen op drukke wegen, als hij gaat vechten is de kans groot dat zijn tegenstander gaat terugvechten en dat versterkt het idee dat hij niet veilig is bij andere honden. Dit soort gedrag zien we vaak terug bij onzekere honden en bij slecht gesocialiseerde honden.
Vluchtgedrag kan leiden tot bijtincidenten
Wanneer een hond wegvlucht voor zijn soortgenoten (die meestal alleen willen kennismaken), lijkt het enorm veel op prooigedrag en kan dit het jachtinstinct triggeren bij de andere honden. Vooral wanneer het een kleiner hondje is die wegrent, kan het gedrag veel lijken op een vluchtend konijn.
Bij honden wiens jachtinstinct goed ontwikkelt is kan dit een bijtreactie uitlokken of, erger nog zelfs, een ‘pack-attack’. Waar de hele roedel mee gaat jagen. Dit bevestigt de angst bij de hond die achterna gezeten wordt en kan leiden tot bijtincidenten.
Vechten is ook geen oplossing
Zodra een hond zijn vluchtgedrag geblokkeerd wordt kan het, bij een gebrek aan een gevoel van veiligheid, snel omslaan naar ‘snappen’ of agressie. De hond probeert zichzelf een gevoel van veiligheid te geven door middel van het agressieve gedrag, wat averechts kan werken. De andere honden kunnen hierop reageren en voor je het weet kan het leiden tot een gevecht.
Dit bevestigt alleen maar de overtuiging van de hond dat hij niet veilig is rondom andere honden en versterkt zijn vlucht- of vechtgedrag alleen maar. Dit kan de eigenaar motiveren om voortaan maar andere honden uit de weg te gaan en blokkeert de verdere socialisatie van de hond.
Welk gedrag willen we dan wel zien?
Wanneer je wilt dat je hond sociaal reageert op andere honden en niet gaat vluchten of vechten, moet je ervoor zorgen dat hij zich eerst veilig voelt. Dit doe je d.m.v. een ‘veilige bubbel’ te creëren om hem heen.
Wanneer je een hond of een roedel nadert kan je de onderstaande formule volgen om je hond zich veilig te laten voelen en zijn vecht- en/of vluchtgedrag te blokkeren.
De Formule:
1. Lijn je hond aan om zijn vluchtgedrag te blokkeren.
2. Neem even diep adem en ontspan.
3. Zorg dat je hond naast je of achter je staat.
4. Wanneer de andere honden in de buurt komen steek je je hand uit en zeg je ‘nee’ of ‘uh uh’. Zorg dat je intentie duidelijk is, je wilt niet dat hun jouw hond naderen.
5. Ga, wanneer nodig, tussen jouw hond en de andere hond in staan. Zorg ervoor dat jouw hond een bubbel
6. heeft van 1-1,5 m waarin de andere honden niet mogen komen.
7. Zodra je ziet dat jouw hond begint te ontspannen en nieuwsgierig wordt, kan je de andere honden wat meer toelaten.
8. Zodra je ziet dat jouw hond niet meer op d’r gemak is (staart gaat tussen de benen of probeert te vluchten) stuur je de andere honden weer weg. Zo kan je de ‘veilige bubbel’ vergroten en verkleinen in hoeverre het nodig is om jouw hond zich veilig te laten voelen.
9. Wanneer je het gevoel hebt dat jouw hond helemaal oké is met de andere honden om haar heen kan je haar loslaten.
10. Herhaal dit proces totdat jouw hond op haar gemak is tijdens het ontmoeten van andere honden.
Positieve herinneringen opbouwen
Hoe meer positieve ervaringen jouw hond heeft met het ontmoeten van andere honden hoe meer dit het geloof versterkt van het dier dat zij veilig is bij jou als leider en dat het leuk is om soortgenoten te ontmoeten.
Je kan een hond niet in 1 dag ‘fixen’ dus geef jezelf en je metgezel de tijd om te wennen aan deze nieuwe structuur. Blijf ermee oefenen totdat je je hond blindelings kan uitlaten met de overtuiging dat jullie beiden iedere situatie aankunnen die jullie kant opkomt.
Dit is wat ik ‘core-vertrouwen’ noem en kan je helpen in alle andere gebieden van je leven.
Conclusie
1. Onzekere of slecht gesocialiseerde honden kunnen vaak vecht- of vluchtgedrag laten zien bij het ontmoeten van andere honden. Dit gedrag ontstaat vanuit een gebrek aan een gevoel van veiligheid en leiding bij de hond.
2. Vluchten kan de hond in gevaarlijke situaties brengen en maakt het dier vaak een doelwit voor andere honden omdat het erg lijkt op ‘prooigedrag’ van bijvoorbeeld konijnen. Vechten lokt vaak een tegenreactie uit en kan tot verwondingen leiden.
3. Beide gedragingen bevestigen de overtuiging van de hond dat zij niet veilig is rondom andere honden en versterken het gedrag alleen maar.
4. Blokkeer je hond van vluchten door hem aan te lijnen en help hem zich veilig te laten voelen door een beschermende ‘bubbel’ om hem heen te creëren waarin andere honden niet mogen komen. Vergroot de ‘bubbel’ als hij niet op zijn gemak is en verklein hem wanneer je ziet dat je hond begint te ontspannen.
5. Bouw positieve ervaringen op met het ontmoeten van andere honden. Blijf oefenen totdat jij en je hond elkaar blindelings vertrouwen en moeiteloos andere honden kunnen ontmoeten terwijl jouw hond losloopt.
Deel dit artikel met je vrienden: