Waarom je nooit je hond moet testen
Honden leren op basis van consequenties van hun gedrag
Honden hebben, in tegenstelling tot ons mensen, niet het vermogen tot redeneren. Ze hebben ook niet dezelfde moralen of sociale normen zoals wij. Als er een fijne uitkomst is voor een hond zijn gedrag, dan leren ze om dit te herhalen. Wanneer de uitkomst niet leuk is, zullen ze dat gedrag waarschijnlijk niet nog een keer laten zien.
Je hond testen verminderd eigenlijk jouw vermogen om de uitkomst van hun acties te controleren en daarbij de mogelijkheid om de kans te vergroten of verkleinen dat ze dit gedrag zullen herhalen.
Ter illustratie een aantal voorbeelden:
Voorbeeld 1:
Je hond luistert best wel goed in en rondom het huis wanneer je haar roept, ook met wat kleine afleidingen. Wanneer je in het park bent en jouw hond is actief aan het spelen met 4 of 5 andere honden, zeg je: “Ik ben benieuwd of ze nu ook wil luisteren”. Dus je roept: “Flappie, KOM!” maar ze blijft vrolijk doorspelen. Jij denkt: “Ach, blijkbaar niet…”.
Wat je zojuist je hond leerde is dat het oké is om jou soms te negeren. En wanneer jouw hond leert dat ze jou soms kan negeren, zal ze je soms negeren. Ze beloonde haar eigen gedrag door te blijven doorspelen met de andere honden, daardoor beloonde ze zichzelf voor jou te negeren. Je vergrootte de kans dat ze je de volgende keer ook zal negeren wanneer je haar roept.
Voorbeeld 2:
Je loopt op straat en bent samen met je hond aan het oefenen om hem netjes naast je te laten lopen. Het gaat goed en je vraagt je af of hij je ook zo strak blijft volgen als er meer afleiding is. Een andere hondeneigenaar loopt met haar viervoeter langs, jouw hond ziet zijn soortgenoot en wil er naar toe om kennis te maken. Hij verliest alle aandacht voor jou en trekt aan de riem om maar bij de andere hond te komen. Jij wil eigenlijk gewoon doorlopen, maar omdat jouw hond al zijn kracht erin gooit om zijn potentiële nieuwe vriend te ontmoeten eindig je half corrigerend en half meelopend alsnog bij de andere hond. Jij denkt: “Nou blijkbaar kan hij het niet”.
Wat jouw hond zojuist leerde is dat als hij hard genoeg aan de riem trekt, hij krijgt wat hij wil. Als jij wil dat hij de andere hond negeert maar je communiceert dit niet duidelijk naar je hond toe en na genoeg trekken aan de riem krijgt hij alsnog zijn zin, leert je hond niet om impulsen te negeren als jij dit van hem vraagt en zal hij vaker tijdens de wandeling zijn aandacht voor jou kwijtraken aan andere prikkels.
Voorbeeld 3:
Je bent met je hond gehoorzaamheidstraining aan het doen. Af en blijf doet ze best wel goed voor een korte periode en een aantal afleidingen. Je bent benieuwd of ze ook blijft liggen als je haar in de woonkamer achterlaat en daarna naar de slaapkamer loopt. Je laat haar af gaan, laat de riem vallen en loopt weg. Halverwege de gang voel je alweer een natte neus op je hand en merk je dat je hond nog geen 10 seconden is blijven liggen in de woonkamer toen jij weg liep.
Je schudt het van je af of je bent teleurgesteld omdat je had verwacht dat ze zou blijven zitten. Misschien denk je: “Ze kan het niet”. Jouw viervoeter wist niet wat ze moest doen toen je wegliep, of voelde zich ongemakkelijk toen ze je niet meer kon zien, dus ze volgde je. Ze wilde dichtbij je zijn, dus ze deed het. Dat gedrag was zelfbelonend en daarom is de kans groter dat ze het nog een keer zal doen.
Maak kleine stappen
Waar het op neerkomt is dat je in plaats van je hond te testen, je hem wilt aanmoedigen om de oefeningen correct uit te voeren. Zet hem op voor kleine overwinningen terwijl je geleidelijk de afstand, duur en afleidingen verhoogd. Vergroot de kans dat ze doen wat je wilt in plaats van hun de eigen uitkomsten te laten kiezen.
Conclusie
- Honden leren op basis van consequenties van hun gedrag.
- Het is beter om je hond niet te testen in bepaalde situaties. Of ze bijvoorbeeld gaan luisteren of niet.
- In plaats van te testen moeten we onze hond constant stimuleren het juiste gedrag je laten zien.
- Daarom moeten we voor onszelf eerst duidelijk hebben wat we precies willen van onze hond en dit communiceren op een manier zodat de hond het kan begrijpen.
Deel dit artikel met je vrienden: