Meester De Aandacht Van Je Hond

maart 20, 2016 Maikel

de aandacht van je hond

Hoe meester je de aandacht van je hond? Leer hem: “kijk naar mij”.

 

Training is een essentieel onderdeel in de opvoeding van je hond. Naast het zindelijk maken, is het aanleren van het commando: “kijk naar mij” waarschijnlijk de belangrijkste les om haar te leren. Het is handig in huis en als je in het bos aan het wandelen bent, maar is daarnaast ook cruciaal voor de veiligheid van uw hond.

 

Als je je hond kan aanleren om op jou te concentreren in plaats van al het andere wat er om hem heen gebeurd dan is het beduidend makkelijker om met hem te communiceren en hem andere commando’s aan te leren.

 

Ook komt het goed van pas wanneer de kat van de buurvrouw onverwachts langsloopt, de postbode langskomt of er ergens in de verte een hond aan het blaffen is.

 

Door vaak oogcontact te maken creëer je ook een betere band met je hond, wat weer vertrouwen wekt. Willekeurig oogcontact zal dit niet zozeer tot stand brengen, maar het gaat erom dat jouw hond naar jou kijkt wanneer jij het vraagt. Zo leer je de aandacht van je hond te meesteren.

 

Honden leren voornamelijk door oogcontact, lichaamstaal en stem-commando’s. Deze wil je dus alle drie integreren in je training om het “kijk naar mij” commando aan je hond te leren.

veiligheid en leiding

Volg deze stappen om je hond het “kijk naar mij” commando te leren en de aandacht van je hond te meesteren:

 

1. Kies een woord of zin wat betekent “kijk naar mij”
We willen dat onze hond een associatie ontwikkelt met het woord of zin welke gaat betekenen “kijk naar mij”. Het kan zo simpel zijn als “kijken” of “hey”, ook kan je je hond haar naam gebruiken. Zorg dat het duidelijk is dat dat woord betekent “kijk naar me”. Gebruik dit woord dus alleen hiervoor.

 

2. Ga recht tegenover je hond zitten of staan
In het begin wil je dichtbij je hond zijn, zo kan hij snel jouw nieuwe commando leren. Wanneer je hond het van dichtbij doorheeft, kan je wat meer ruimte tussen jullie laten. Uiteindelijk wil je dat de hond ook het commando opvolgt als je aan de andere kant van de kamer staat.

 

3. Oefen je commando met behulp van beloningen
Terwijl je voor je hond staat of zit zeg je het commando, kijk je naar je hond en houdt je een snoepje voor je ogen. Op die manier motiveer je de hond om jou aan te kijken. Zodra je hond kijkt, houdt je het oogcontact een paar tellen vast zodat ze weet wat je bedoeld, daarna beloon je haar met het snoepje. Elke keer dat je haar beloont voor jou aankijken nadat je het commando hebt gegeven, zal de connectie tussen het commando en de beloning versterken in jouw hond haar geest.

 

4. Voeg een handsignaal toe
Wanneer dit goed gaat kan je een handsignaal aan het “kijk naar mij” commando koppelen, bijvoorbeeld met je vinger naar je oog wijzen. Tegelijkertijd wil je de snoep beloning gaan verminderen, dus de ene keer wel een snoepje de andere keer niet. Op die manier leer je je hond om op jou te reageren en niet alleen maar op het snoepje. Het handsignaal wil je koppelen aan je commando, blijf deze dus herhalen wanneer je het handsignaal geeft.

 

5. Oefen overal
Wanneer je hond jou feilloos kan aankijken in het gemak van je eigen huis is het zaak dat je op verschillende plekken en in andere situaties gaat oefenen. Op die manier verhoog je de afleidingen voor je hond en wordt het steeds lastiger voor haar om op jou te concentreren. Oefen in je voortuin, in het bos, op het strand en elke plek waar je met je hond komt. Je kan dezelfde oefening doen met de bal of ander speelgoed. Leg de bal voor je neer, of houdt het vast. Pas als de hond oogcontact maakt geef je toestemming om de bal te pakken.

 

6. Oefening baart kunst
Hoe meer jullie samen het “kijk naar mij” commando oefenen hoe sneller je de aandacht van je hond kan meesteren. Op een gegeven moment hoort de hond het commando te kunnen opvolgen zonder daar elke keer een snoepje voor te krijgen. Ze zal het dan puur en alleen voor jou doen.

 

Je hond trainen is niet zozeer moeilijk, maar het kost wel veel tijd en moeite. Als jullie beide eraan werken zal het zijn vruchten afwerpen in de vorm van goed gedrag van de hond en een diepere band tussen jullie twee. Ik zou zeggen WIN/WIN.

 

Hier zijn nog wat tips welke handig zijn tijdens het trainen:

  • Beloon spontane reacties
    Wanneer je hond naar jou kijkt zonder dat je het vroeg, beloon haar dan zeker hiervoor! Hoe meer je positief gedrag stimuleert, hoe vaker de hond het zal laten zien.
  • Neem op tijd pauze
    Het aanleren van nieuw gedrag kost veel energie, honden kunnen zich maar zolang concentreren. Als de hond niet meer reageert of onrustig wordt, stop dan. 10 tot 15 minuten per dag oefenen is meer dan genoeg!
  • Ga nooit staan schreeuwen naar je hond of straffen als hij niet goed luistert
    Neem je tijd, heb geduld. Als het even niet lukt, neem een pauze en probeer het later opnieuw.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via:

Facebooktwitterpinterest

 

Tags: , , , ,